Solianka grzybowa – rosyjska, kwaśna zupa

Solianka – co to jest za zupa! Bogata w składniki, esencjonalna, o kwaśnym, wyrazistym smaku. Nie brak jej wyrazistego charakteru i na pewno nie będzie nikomu obojętna. Pochodzi z Rosji, ale jest też znana w państwach byłego ZSRR. Jej bardziej rozpowszechniona wersja to ta mięsna, a dwie pozostałe to rybna i właśnie grzybowa. Mięsna jest przygotowywana z kilku rodzajów mięs, grzybowa zaś podobnie – znajdziemy tam grzyby suszone, świeże i marynowane (dodaje się także kiszone grzyby) .

GRZYBOWA SOLIANKA – SKŁADNIKI:

  • 3 litry bulionu warzywnego 
  • 3 średnie cebule
  • 2 większe marchewki 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 gramów świeżych grzybów np. boczniaków
  • 200 gramów grzybów marynowanych 
  • 50 gramów suszonych grzybów 
  • 300 gramów kiszonych ogórków
  • 200 ml wody z kiszonych ogórków 
  • 500 gramów ziemniaków 
  • sok z jednej cytryny 
  • 150 gramów oliwek
  • 50 gramów kaparów 
  • 4 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 2 łyżki papryki wędzonej 
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby zalewam gorącą wodą na kilka godzin.
  2. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekam w kostkę. Boczniaki w większą kostkę.
  3. Smażę na oleju roślinnym, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i wędzoną)
  4. Dodaję koncentrat pomidorowy wody i duszę wszystko przez kilka minut.
  5. Ziemniaki kroję w kostkę.
  6. Marchew, boczniaki z cebulą oraz ziemniaki dodaję do bulionu. Dodaję także suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  7. Marynowane grzyby kroję w kostkę i dodaję do zupy.
  8. Gotuję całość aż ziemniaki będę miękkie.
  9. Czas na kwaśne produkty. Dodaję posiekane w kostkę ogórki kiszone oraz wodę z kiszonych ogórków.
  10. Dorzucam oliwki oraz kapary.
  11. Soliankę gotuję na średnim ogniu.
  12. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Solę na końcu, ponieważ ogórki, kapary i oliwki są już słone. Jeżeli jest za mało kwaśna, dodaję soku z cytryny.
  13. Podaję z plastrem cytryny, natką pietruszki i sojowym jogurtem.