Twarożek ze słonecznika z wiosennymi warzywami
Twarożek ze słonecznika dla wszystkich co szukają roślinnej alternatywy dla tradycyjnego twarożku. Taki twarożek smakuje zwłaszcza wiosną, kiedy można dodać do niego chrupiące rzodkiewki, dużo koperku i inne ulubione nowalijki.
TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA Z WIOSENNYMI WARZYWAMI
- 200 gramów łuskanego słonecznika
- 100 ml wody
- sok z połowy cytryny
- mały pęczek rzodkiewek
- mały pęczek koperku
- cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem
- pól łyżeczki syropu z agawy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Słonecznik zalewam dwoma szklankami wody i zostawiam na całą noc.
- Następnego dnia słonecznik płuczę, wrzucam do miksera kielichowego, dodaję 100 ml wody, sok z cytryny i miksuję. Konsystencja powinna przypominać prawdziwy twarożek 🙂
- Rzodkiewki kroję w drobną kostkę, szczypiorek, koperek też drobno.
- Dodaję do słonecznikowej pasty i mieszam.
- Doprawiam do smaku solą, pieprzem i syropem z agawy. Czasem też dodaję więcej soku z cytryny, by smaki się wyrównały.