Twarożek ze słonecznika z wiosennymi warzywami

Twarożek ze słonecznika dla wszystkich co szukają roślinnej alternatywy dla tradycyjnego twarożku. Taki twarożek smakuje zwłaszcza wiosną, kiedy można dodać do niego chrupiące rzodkiewki, dużo koperku i inne ulubione nowalijki.

TWAROŻEK ZE SŁONECZNIKA Z WIOSENNYMI WARZYWAMI

  • 200 gramów łuskanego słonecznika
  • 100 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • mały pęczek rzodkiewek
  • mały pęczek koperku
  • cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem
  • pól łyżeczki syropu z agawy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Słonecznik zalewam dwoma szklankami wody i zostawiam na całą noc.
  2. Następnego dnia słonecznik płuczę, wrzucam do miksera kielichowego, dodaję 100 ml wody, sok z cytryny i miksuję. Konsystencja powinna przypominać prawdziwy twarożek 🙂
  3. Rzodkiewki kroję w drobną kostkę, szczypiorek, koperek też drobno.
  4. Dodaję do słonecznikowej pasty i mieszam.
  5. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i syropem z agawy. Czasem też dodaję więcej soku z cytryny, by smaki się wyrównały.