Wegański egg nog

Egg nog oryginalnie przygotowuje się z mleka i jajek i przypraw korzennych. Pije się go w krajach anglosaskich w okolicach świąt. Ja swój egg nog podaję z mleka migdałowego, zagęszczam orzechami nerkowca i oczywiście dodaję gałkę muszkatołową i cynamon . Pyszny zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej.

WEGAŃSKI EGGNOG – SKŁADNIKI:

  • 150 gramów orzechów nerkowca
  • 6-8 daktyli
  • 800 ml mleka migdałowego lub z orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii (opcjonalnie)
  • mała szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków
  • 100 ml brandy/whisky/rumu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nerkowce zalewam ciepłym mlekiem migdałowym na co najmniej pół godziny.
  2. Dodaję daktyle i resztę składników.
  3. Miksuję tak długo, by pozbyć się grudek. Całość powinna być dość gęsta.
  4. Podaję mocno schłodzony.