Wegański egg nog
Egg nog oryginalnie przygotowuje się z mleka i jajek i przypraw korzennych. Pije się go w krajach anglosaskich w okolicach świąt. Ja swój egg nog podaję z mleka migdałowego, zagęszczam orzechami nerkowca i oczywiście dodaję gałkę muszkatołową i cynamon . Pyszny zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej.
WEGAŃSKI EGGNOG – SKŁADNIKI:
- 150 gramów orzechów nerkowca
- 6-8 daktyli
- 800 ml mleka migdałowego lub z orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka esencji z wanilii (opcjonalnie)
- mała szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- 100 ml brandy/whisky/rumu
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce zalewam ciepłym mlekiem migdałowym na co najmniej pół godziny.
- Dodaję daktyle i resztę składników.
- Miksuję tak długo, by pozbyć się grudek. Całość powinna być dość gęsta.
- Podaję mocno schłodzony.