Winogrona w balsamicznej glazurze z wegańskim, waniliowym serkiem
To propozycja na weekendowe śniadanie. Dobra możliwość wykorzystania starszego pieczywa lub chałki. Przyjemnie słodko-kwaśny zbalansowany smak pieczonych winogron z wegańskim waniliowym serkiem oraz chrupiącym chlebem. Brzmi nieźle, prawda?
Składniki:
- winogrona ok. 300-350 gramów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1.5 łyżki kremu balsamicznego (lub 1 łyżka octu balsamicznego + pół łyżki syropu klonowego/syropu z agawy)
- 1 płaska łyżeczka tymianku lub garść świeżego
- sól i czerwony pieprz (może być czarny, świeżo zmielony)
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 łyżki cukru lub czegoś słodzącego
- sok z połowy cytryny
- wanilia lub 1 łyżeczka ekstraktu
- kromki chleba/chałki/ulubionego pieczywa
Przygotowanie:
- Tofu kruszę, dodaję sok z cytryny, wanilię, cukier i miksuję na gadko.
- Oliwę mieszam z balsamico, tymiankiem, solą i pieprzem. Winogrona dokładnie obtaczam w marynacie. Piekę 20 minut w 180 stopniach.
- Kromki chleba/chałki przypiekam lub grilluję.
- Na pieczywo nakłam serek waniliowy z tofu oraz upieczone winogrona. Jeżeli pozostał trochę marynaty z pieczenia to polewam nią kromki.