Winogrona w balsamicznej glazurze z wegańskim, waniliowym serkiem

To propozycja na weekendowe śniadanie. Dobra możliwość wykorzystania starszego pieczywa lub chałki. Przyjemnie słodko-kwaśny zbalansowany smak pieczonych winogron z wegańskim waniliowym serkiem oraz chrupiącym chlebem. Brzmi nieźle, prawda?

Składniki:

  • winogrona ok. 300-350 gramów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki kremu balsamicznego (lub 1 łyżka octu balsamicznego + pół łyżki syropu klonowego/syropu z agawy)
  • 1 płaska łyżeczka tymianku lub garść świeżego
  • sól i czerwony pieprz (może być czarny, świeżo zmielony)
  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 2 łyżki cukru lub czegoś słodzącego
  • sok z połowy cytryny
  • wanilia lub 1 łyżeczka ekstraktu
  • kromki chleba/chałki/ulubionego pieczywa

Przygotowanie:

  1. Tofu kruszę, dodaję sok z cytryny, wanilię, cukier i miksuję na gadko.
  2. Oliwę mieszam z balsamico, tymiankiem, solą i pieprzem. Winogrona dokładnie obtaczam w marynacie. Piekę 20 minut w 180 stopniach.
  3. Kromki chleba/chałki przypiekam lub grilluję.
  4. Na pieczywo nakłam serek waniliowy z tofu oraz upieczone winogrona. Jeżeli pozostał trochę marynaty z pieczenia to polewam nią kromki.