Ziołowa zupa z cukinii
Zupa z cukinii dziś w nieco świeższej odsłonie, bo z dodatkiem sporej ilości ziół.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 nieduże ziemniaki
- 3 szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 litr wody lub warzywnego bulionu
- 2 łyżki soku z cytryny
- poszatkowana, spora garść świeżej bazylii
- kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy z oliwek i (opcjonalnie łyżka wegańskiego masła)
- sól
- pieprz cytrynowy lub czarny
- płaska łyżeczka cukru lub czegoś innego
Przygotowanie:
- Szalotkę kroję w kostkę, czosnek w plasterki – smażę na oliwie i maśle do lekkiego zarumienienia.
- Dodaję pokrojoną w talarki cukinię oraz ziemniaki w drobną kostkę. Smażę całość jeszcze ok. 3 minut.
- Dodaję wodę i gotuję całość do miękkości wszystkich warzyw.
- Pod koniec gotowania przyprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodaję świeżą bazylię i miętę.
- Całość miksuję na gładki krem. Podaję ze świeżą bazylią.