Ziołowa zupa z cukinii

Zupa z cukinii dziś w nieco świeższej odsłonie, bo z dodatkiem sporej ilości ziół.

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 2 nieduże ziemniaki
  • 3 szalotki
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 litr wody lub warzywnego bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • poszatkowana, spora garść świeżej bazylii
  • kilka listków świeżej mięty (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek i (opcjonalnie łyżka wegańskiego masła)
  • sól
  • pieprz cytrynowy lub czarny
  • płaska łyżeczka cukru lub czegoś innego

Przygotowanie:

  1. Szalotkę kroję w kostkę, czosnek w plasterki – smażę na oliwie i maśle do lekkiego zarumienienia.
  2. Dodaję pokrojoną w talarki cukinię oraz ziemniaki w drobną kostkę. Smażę całość jeszcze ok. 3 minut.
  3. Dodaję wodę i gotuję całość do miękkości wszystkich warzyw.
  4. Pod koniec gotowania przyprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodaję świeżą bazylię i miętę.
  5. Całość miksuję na gładki krem. Podaję ze świeżą bazylią.