Zupa krem z białych warzyw
Kto z nas nie czeka na pierwsze wiosenne warzywa i owoce? Na pierwszą botwinkę, szczaw czy truskawki oraz inne cuda? Na razie musimy się zadowolić szaroburymi straganami i warzywniakami. Oczekiwanie na wiosnę możemy umilić sobie taką odżywczą zupą krem z białych warzyw. Prosto i smacznie 🙂
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW-SKŁADNIKI:
- 2 pory
- 200 – 250 gramów selera
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 450 gramów ziemniaków
- 3 łyżki oleju
- 1,5 litra wody
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- pół łyżeczki zmielonego kuminu
- pół łyżeczki suszonego imbiru/lub kawałeczek startego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Pory (biała część) kroję na kawałki, seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę.
- Cebulę kroję w kostkę i smażę na trzech łyżkach oleju z przyprawami w garnku, w którym będzie się gotować zupa. Powinna się zeszklić, ale nie zarumienić.
- Dodaję pora i dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze przez chwilę. Uważam, by warzywa się nie spaliły.
- Do garnka wlewam wodę i resztę warzyw.
- Gotuję pod przykryciem do miękkości .
- Gotową zupę miksuję na gładki krem.
- Smakuję i doprawiam do smaku.