Ciasto czekoladowe – proste i pyszne

Czekoladowe ciasto, które robi się szybko, jest proste i pyszne. Jak się go nie przetrzyma w piekarniku jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Można je polać polewą czekoladową lub przełożyć dowolnym, ulubionym kremem.

Składniki suche:

  • 450 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka sody
  • 270 gramów cukru
  • szczypta soli

Składniki mokre

  • 350 ml mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 banany
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego i wymieszanego z ciepłą wodą (10 łyżek)
  • 50 ml oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • 100 gramów czekolady
  • 6 -8 łyżek mleka roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowuję dwie miski. W jednej dokładnie mieszam suche składniki.
  2. Do drugiej wrzucam zblendowane banany i mieszankę siemienia lnianego i wody. Blenduję całość przy pomocy ręcznego blendera. Dodaję mleko i nadal miksuję lekko napowietrzając masę.
  3. Dodaję olej i dalej miksuję.
  4. Do miski z mokrymi składnikami dodaję zawartość miski z mąką i mieszam wszystko, krótko do połączenia składników.
  5. Masę wylewam do tortownicy o średnicy ok. 22 -24 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piekę ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  7. Pod koniec pieczenia warto sprawdzać patyczkiem ciasto, by się zbytnio nie przesuszyło.
  8. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję mleko i dokładnie mieszam.
  9. Polewę wylewam na ciasto.