Ciasto czekoladowe – proste i pyszne
Czekoladowe ciasto, które robi się szybko, jest proste i pyszne. Jak się go nie przetrzyma w piekarniku jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Można je polać polewą czekoladową lub przełożyć dowolnym, ulubionym kremem.
Składniki suche:
- 450 gramów mąki pszennej
- 50 gramów kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka sody
- 270 gramów cukru
- szczypta soli
Składniki mokre
- 350 ml mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 banany
- 3 łyżki jogurtu roślinnego
- 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego i wymieszanego z ciepłą wodą (10 łyżek)
- 50 ml oleju roślinnego
Dodatkowo:
- 100 gramów czekolady
- 6 -8 łyżek mleka roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
- Przygotowuję dwie miski. W jednej dokładnie mieszam suche składniki.
- Do drugiej wrzucam zblendowane banany i mieszankę siemienia lnianego i wody. Blenduję całość przy pomocy ręcznego blendera. Dodaję mleko i nadal miksuję lekko napowietrzając masę.
- Dodaję olej i dalej miksuję.
- Do miski z mokrymi składnikami dodaję zawartość miski z mąką i mieszam wszystko, krótko do połączenia składników.
- Masę wylewam do tortownicy o średnicy ok. 22 -24 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Pod koniec pieczenia warto sprawdzać patyczkiem ciasto, by się zbytnio nie przesuszyło.
- W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, dodaję mleko i dokładnie mieszam.
- Polewę wylewam na ciasto.