Czerwona kapusta na winie

Czerwona kapusta na winie świetnie pasuje sama, jedzona z chlebem, ale także doskonale sprawdza się w roli dodatku do głównego dania. Ja ją podałam z pysznymi zrazami z kaszy gryczanej, które lada chwila pojawią się na blogu. Przepis podpatrzony z książki „Kuchnia regionalna wczoraj i dziś” z 1978 roku, wzbogacony o przyprawy i garść żurawiny.

CZERWONA KAPUSTA NA WINIE – SKŁADNIKI:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • duża cebula lub dwie mniejsze
  • pół szklanki półsłodkiego wina
  • 100 gramów suszonych lub wędzonych śliwek
  • 50 gramów rodzynków lub suszonej żurawiny
  • 5 goździków
  • 4 kulki jałowca
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.
  2. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę.
  3. Smażyć kilka minut, dodać kapustę, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i podlać wodą (około 300 ml). Całość dusić.
  4. Śliwki pokroić i razem z żurawiną/rodzynkami dodać z kapustą do garnka z cebulą.
  5. Wlać wino i wszystko wymieszać.
  6. Kapustę dusić do miękkości na małym ogniu. W razie potrzeby podlać ją odrobiną wody.