Jarmużowe smoothie z tymiankiem

Jestem prawdopodobnie ostatnią osobą na świecie, która publikuję przepis na jarmużowe smoothie. Od kilku tygodni piję je na śniadanie, eksperymentuję z dodatkami, więc postanowiłam się nim podzielić również w Wami. Jarmuż na dobre się rozporządził na polskich stołach na nowo, po wielu latach niebytu. Stał się modny i mile widziany, przekonał do siebie nie tylko swoją kapuścianą urodą, ale również super właściwościami. Ma sporo żelaza, więc włączenie jarmużu do swojego jadłospisu nie jest takim złym pomysłem. Najlepiej zacząć od koktajlów, gdzie przeważają słodkie owoce.

Do swojego smoothie dodałam świeżego tymianku. Można całkowicie pominąć ten składnik lub dodać np. świeżej mięty. Do smoothie czasem dodaję wielką łychę masła orzechowego. Dobrą praktyką jest również dodanie siemienia lnianego czy nasion chia – są to roślinne źródła kwasów omega 3.

JARMUŻOWE SMOOTHIE Z TYMIANKIEM – SKŁADNIKI:

  • 100 gramów jarmużu
  • 2 banany
  • 1 średnie jabłko
  • 1 kiwi
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 500 ml zimnej wody
jarmużowe smoothie

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki miksuję na gładko 🙂

Inne pomysły na smoothie na blogu: