Jednogarnkowe spaghetti w 10 minut

Jednogarnkowy makaron to tak naprawdę „jednopatelniowe” danie ekspresowe. Rozpowszechniła je Martha Stewart i szybko stało się hitem. Autorka zresztą jest znana z jednogarnkowych, szybkich dań i wydała nawet książkę z samymi takimi potrawami. Wracając do makaronu, oczywiście trochę go zmieniłam, zamiast parmezanu są pyszne płatki drożdżowe dodające masę smaku umami i szpinak. To naprawdę zaskakujące, że w 10 minut (odliczając kilka minut krojenia cebuli) mamy gotowe danie dla dwóch osób. Gotowanie makaronu razem ze wszystkimi składnikami sprawia, że danie ma intensywny smak. No i brudnych naczyń jest zdecydowanie mniej…

JEDNOGRANKOWE SPAGHETTI W 15 MINUT – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 200 gramów makaronu spaghetti
  • 300 gramów pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 200-300 gramów świeżego szpinaku
  • duża garść świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała papryczka chilli (można użyć chilli w płatkach lub suszonej)
  • 3 duże łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1.5 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz
jednogarnkowe spaghetti

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę kroję w piórko dość cienko. Czosnek na cienkie plasterki. Pomidorki na pół.
  2. Potrzebna będzie duża patelnia, która pomieści makaron. Wrzucam na nią wszystkie składniki, dodaję oliwę, przyprawy, płatki drożdżowe. Zalewam całość wodą (500 ml) i wstawiam na średni ogień.
  3. Mieszam.
  4. Całość jest gotowa po 10 minutach.

Inne makaronowe dania na blogu: