Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem- prosty i pyszny obiad

Makaron z dyniowym sosem to kwintesencja jesiennego obiadu. Dynie opanowały stragany i warzywniaki, więc warto z nich korzystać.  Planuję wpisać dynie na stałe w moje jesienne menu. Dziś prosty i pożywny obiad z dynią i makaronem w rolach głównych. Pieczenie dyni piżmowej i reszty warzyw dodaje im głębszego, pełniejszego smaku. Rozmaryn przyjemnie podbija słodkość dyni.

Korzystajcie z dyni, róbcie z niej ciastka, zupy i mój pyszny makaron 😛 

Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem

MAKARON Z DYNIOWYM SOSEM – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 1,5 kg dyni piżmowej
  • 500 gramów gramów pomidorów lub 1 puszka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól i pieprz
  • 350 ml gorącej wody
  • 15-20 suszonych pomidorów
  • ulubiony makaron

Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dynię pokroić, pozbawić gniazd nasiennych.
  2. W większym naczyniu do zapiekania umieścić dynię,pomidory, cebulę, czosnek. Polać octem balsamicznym i oliwą. Dodać gałązki rozmarynu. Dużą szczyptę soli i pieprzu.
  3. Zapiekać w 180 – 200 stopniach aż dynia będzie miękka i się rozpadać.
  4. 1/3 dyni odkłożyć i pociąć na większe kawałki
  5. Upieczone warzywa zmiksować z wodą na gładki sos. Dodać płatki drożdżowe.
  6. Doprawić do smaku.
  7. Suszone pomidory pociąć w paseczki.
  8. Sos dyniowy wymieszać z pociętą dynią i suszonymi pomidorami.
  9. Podawać z makaronem.

Inny, jesienny obiad:

Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne