Makaron z dyniowym sosem i rozmarynem- prosty i pyszny obiad
Makaron z dyniowym sosem to kwintesencja jesiennego obiadu. Dynie opanowały stragany i warzywniaki, więc warto z nich korzystać. Planuję wpisać dynie na stałe w moje jesienne menu. Dziś prosty i pożywny obiad z dynią i makaronem w rolach głównych. Pieczenie dyni piżmowej i reszty warzyw dodaje im głębszego, pełniejszego smaku. Rozmaryn przyjemnie podbija słodkość dyni.
Korzystajcie z dyni, róbcie z niej ciastka, zupy i mój pyszny makaron 😛
MAKARON Z DYNIOWYM SOSEM – SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
- 1,5 kg dyni piżmowej
- 500 gramów gramów pomidorów lub 1 puszka
- 2 gałązki rozmarynu
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 5 łyżek oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- sól i pieprz
- 350 ml gorącej wody
- 15-20 suszonych pomidorów
- ulubiony makaron
PRZYGOTOWANIE:
- Dynię pokroić, pozbawić gniazd nasiennych.
- W większym naczyniu do zapiekania umieścić dynię,pomidory, cebulę, czosnek. Polać octem balsamicznym i oliwą. Dodać gałązki rozmarynu. Dużą szczyptę soli i pieprzu.
- Zapiekać w 180 – 200 stopniach aż dynia będzie miękka i się rozpadać.
- 1/3 dyni odkłożyć i pociąć na większe kawałki
- Upieczone warzywa zmiksować z wodą na gładki sos. Dodać płatki drożdżowe.
- Doprawić do smaku.
- Suszone pomidory pociąć w paseczki.
- Sos dyniowy wymieszać z pociętą dynią i suszonymi pomidorami.
- Podawać z makaronem.
Inny, jesienny obiad:
Gnocchi z sosem kurkowym – wegańskie, bezglutenowe i przepyszne