Sushi bowl – sushi bez zawijania

Sushi bowl to smak sushi, ale przygotowany w dużo szybszy sposób, beż żmudnego zwijania rolek. Poza tym jest to duża micha warzyw, witamin i kolorów. Zachęcam do skomponowania sushi bowl ze swoich ulubionych dodatków i warzyw. Świetnie tutaj pasuje mango, rzodkiew lub groszek. Większą uwagę należy poświęcić gotowaniu ryżu, który wymaga nieco skupienia.

Sushi bowl

SUSHI BOWL – SKŁADNIKI:

Ryż:

  • 250 gramów ryżu do sushi
  • 8-10 łyżek octu ryżowego
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • duża szczypta soli

Warzywa:

  • marchewka
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
  • ogórek

Dodatkowo:

  • tofu, ok. 200 gramów + 2 łyżki sosu teriyaki i łyżka oliwy
  • sezam
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • 2 arkusze nori

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ryż płuczę kilka razy, aż woda będzie przejrzysta.
  2. Wsypuję ryż do garnka z grubszym dnem, wlewam też 600 ml zimnej wody. Nie solę. Gotuję pod przykryciem.
  3. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam gaz i gotuje aż ryż wchłonie wodę. Trwa to około 10 minut.
  4. Po tym czasie odstawiam ryż i przygotowuję zaprawę.
  5. Ocet ryżowy, sól i cukier dokładnie mieszam.
  6. Ryż przekładam do plastikowej, szklanej lub drewnianej miski. Wlewam zaprawę i mieszam całość drewnianą łyżką.
  7. Pozostawiam do wystygnięcia pod przykryciem, najlepiej lekko wilgotną ściereczką.
  8. Warzywa tnę w cienkie słupki.
  9. Tofu smaruję sosem sosem teriyaki i oliwą. Krótko smażę.
  10. W głębszym naczyniu układam wszystkie składniki i posypuję sezamem i szczypiorkiem.

sushi bowl