Sushi bowl – sushi bez zawijania
Sushi bowl to smak sushi, ale przygotowany w dużo szybszy sposób, beż żmudnego zwijania rolek. Poza tym jest to duża micha warzyw, witamin i kolorów. Zachęcam do skomponowania sushi bowl ze swoich ulubionych dodatków i warzyw. Świetnie tutaj pasuje mango, rzodkiew lub groszek. Większą uwagę należy poświęcić gotowaniu ryżu, który wymaga nieco skupienia.
SUSHI BOWL – SKŁADNIKI:
Ryż:
- 250 gramów ryżu do sushi
- 8-10 łyżek octu ryżowego
- 2 płaskie łyżki cukru
- duża szczypta soli
Warzywa:
- marchewka
- szczypiorek
- rzodkiewka
- ogórek
Dodatkowo:
- tofu, ok. 200 gramów + 2 łyżki sosu teriyaki i łyżka oliwy
- sezam
- sos sojowy
- marynowany imbir
- 2 arkusze nori
PRZYGOTOWANIE:
- Ryż płuczę kilka razy, aż woda będzie przejrzysta.
- Wsypuję ryż do garnka z grubszym dnem, wlewam też 600 ml zimnej wody. Nie solę. Gotuję pod przykryciem.
- Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszam gaz i gotuje aż ryż wchłonie wodę. Trwa to około 10 minut.
- Po tym czasie odstawiam ryż i przygotowuję zaprawę.
- Ocet ryżowy, sól i cukier dokładnie mieszam.
- Ryż przekładam do plastikowej, szklanej lub drewnianej miski. Wlewam zaprawę i mieszam całość drewnianą łyżką.
- Pozostawiam do wystygnięcia pod przykryciem, najlepiej lekko wilgotną ściereczką.
- Warzywa tnę w cienkie słupki.
- Tofu smaruję sosem sosem teriyaki i oliwą. Krótko smażę.
- W głębszym naczyniu układam wszystkie składniki i posypuję sezamem i szczypiorkiem.