Buddha bowl z pieczoną kukurydzą i soczewicą
Buddha bowl to miska pełna zdrowych rozmaitości. Wypełniona po brzegi świeżymi warzywami, ziarnami, orzechami czy ziołami. Ma być różnorodnie, kolorowo i zdrowo! Taka miska cieszy oko swoimi kolorami i odżywia nasz organizm. Łączymy ulubione składniki i układamy w miseczce lub zabieramy ze sobą do pracy. U mnie w misce wylądowała pieczona kukurydza i soczewica.
BUDDHA BOWL Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ I SOCZEWICĄ- SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 2 spore garście jarmużu
- 2 kukurydze (1 ząbek czosnku, 5 łyżek natki pietruszki. łyżeczka skórki z limonki i mała papryczka chilli)
- 150 gramów zielonej soczewicy
- sok z 1 limonki
- 1 awokado
- 8 pomidorków koktajlowych
- czerwona papryka
- świeże zioła np. bazylia, oregano
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- ulubiony sos (ja dodałam sriracha)
PRZYGOTOWANIE:
- Soczewicę płuczę. Gotuję do miękkości.
- Kukurydzę dzielę na mniejsze części.
- Robię szybką gremolatę z natki pietruszki, ząbku czosnku i skórki z limonki. Nacieram nią kukurydzę z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiam i piekę około 20 minut w 180 stopniach.
- Ugotowaną soczewicę mieszam z poszatkowanymi ziołami (u mnie oregano i bazylia), dodaję trochę oliwy z oliwek, soku z limonki, soli i pieprzu.
- Warzywa (pomidorki, paprykę, awokado) kroję dowolnie.
- Do dwóch głębszych misek nakładam po równo soczewicy i resztę składników.
- Skrapiam sokiem z limonki i oliwą z oliwek, posypuję ziołami i czarnuszką.
- Zajadam z sosem sriracha.
Inne budha bowl: