Buddha bowl z pieczoną kukurydzą i soczewicą

Buddha bowl to miska pełna zdrowych rozmaitości. Wypełniona po brzegi świeżymi warzywami, ziarnami, orzechami czy ziołami. Ma być różnorodnie, kolorowo i zdrowo! Taka miska cieszy oko swoimi kolorami i odżywia nasz organizm. Łączymy ulubione składniki i układamy w miseczce lub zabieramy ze sobą do pracy. U mnie w misce wylądowała pieczona kukurydza i soczewica. 

Budha-bowl-z-kukurydząBUDDHA BOWL Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ I SOCZEWICĄ- SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:

  • 2 spore garście jarmużu
  • 2 kukurydze (1 ząbek czosnku, 5 łyżek natki pietruszki. łyżeczka skórki z limonki i mała papryczka chilli)
  • 150 gramów zielonej soczewicy
  • sok z 1 limonki
  • 1 awokado
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • czerwona papryka
  • świeże zioła np. bazylia, oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • ulubiony sos (ja dodałam sriracha)

Budha-bowl-z-kukurydzą

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Soczewicę płuczę. Gotuję do miękkości.
  2. Kukurydzę dzielę na mniejsze części.
  3. Robię szybką gremolatę z natki pietruszki, ząbku czosnku i skórki z limonki. Nacieram nią kukurydzę z odrobiną oliwy z oliwek. Doprawiam i piekę około 20 minut w 180 stopniach.
  4. Ugotowaną soczewicę mieszam z poszatkowanymi ziołami (u mnie oregano i bazylia), dodaję trochę oliwy z oliwek, soku z limonki, soli i pieprzu.
  5. Warzywa (pomidorki, paprykę, awokado) kroję dowolnie.
  6. Do dwóch głębszych misek nakładam po równo soczewicy i resztę składników.
  7. Skrapiam sokiem z limonki i oliwą z oliwek, posypuję ziołami i czarnuszką.
  8. Zajadam z sosem sriracha.

Inne budha bowl:

Sushi bowl – sushi bez zawijania