Mac & cheese – wegańska wersja
Zapraszam Was na wegańską wersję mac & cheese. Gęsty, „serowy” sos, makaron – to proste połączenie, ale jakie pyszne. Powstało wiele wersji mac & cheese, w niektórych występują ziemniaki, marchewki lub dynia. Dziś przychodzę z wersją orzechową, która bazuje na nerkowcach i oczywiście niezastąpionych płatkach drożdżowych. Dla wielu makaron z sosem to comfort food, dlatego zachęcam do spróbowania tego przepisu.
WEGAŃSKI MAC&CHEESE – SKŁADNIKI:
- 150 gramów nerkowców +ok. 2 szklanek wody (tyle by zakryła orzechy)
- 300 ml wody
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka sojowego
- 30 gramów płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 300 gramów makaronu typu kolanka
PRZYGOTOWANIE:
- Nerkowce zalewam dwiema szklankami wody i zostawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Namoczone orzechy przecedzam, zalewam 300 ml wody, dodaję płatki drożdżowe i miksuję w mikserze kielichowym na gładki orzechowy sos.
- Dwie łyżki mąki przesmażam na dwóch łyżkach oleju przez około minutę, energicznie mieszając rózgą kuchenną.
- Dodaję mleko sojowe i nadal mieszam, by nie powstały grudki. Całość powinna po kilku minutach wyraźnie zgęstnieć.
- Dodaję przyprawy (chilli, czosnek, kurkumę). Mieszam.
- Dodaję zmiksowane nerkowce z płatkami drożdżowymi.
- Doprawiam solą i pieprzem, octem lub sokiem z cytryny.
- Sos „serowy” mieszam dokładnie z ugotowanym makaronem.