Mac & cheese – wegańska wersja

Zapraszam Was na wegańską wersję mac & cheese. Gęsty, „serowy” sos, makaron – to proste połączenie, ale jakie pyszne. Powstało wiele wersji mac & cheese, w niektórych występują ziemniaki, marchewki lub dynia. Dziś przychodzę z wersją orzechową, która bazuje na nerkowcach i oczywiście niezastąpionych płatkach drożdżowych. Dla wielu makaron z sosem to comfort food, dlatego zachęcam do spróbowania tego przepisu.

WEGAŃSKI MAC&CHEESE – SKŁADNIKI:

  • 150 gramów nerkowców +ok. 2 szklanek wody (tyle by zakryła orzechy)
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oleju + 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 30 gramów płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 300 gramów makaronu typu kolanka

PRZYGOTOWANIE:

  1. Nerkowce zalewam dwiema szklankami wody i zostawiam na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Namoczone orzechy przecedzam, zalewam 300 ml wody, dodaję płatki drożdżowe i miksuję w mikserze kielichowym na gładki orzechowy sos.
  3. Dwie łyżki mąki przesmażam na dwóch łyżkach oleju przez około minutę, energicznie mieszając rózgą kuchenną.
  4. Dodaję mleko sojowe i nadal mieszam, by nie powstały grudki. Całość powinna po kilku minutach wyraźnie zgęstnieć.
  5. Dodaję przyprawy (chilli, czosnek, kurkumę). Mieszam.
  6. Dodaję zmiksowane nerkowce z płatkami drożdżowymi.
  7. Doprawiam solą i pieprzem, octem lub sokiem z cytryny.
  8. Sos „serowy” mieszam dokładnie z ugotowanym makaronem.