Pasta bezrybna
Pasta bezrybna świetna do ziemniaków w stylu jacket potato lub po prostu na świeży chleb. Ekspresowa i naprawdę smaczna.
Przepis podpatrzony tutaj: https://www.avantgardevegan.com/recipes/chickpea-tuna-jacket-potato/
Składniki:
- 400 gramów ugotowanej ciecierzycy (najczęściej używam ze słoika)
- puszka kukurydzy
- 2 arkusze nori
- 1.5 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 2 -3 łyżki wegańskiego majonezu
- 3 łyżki jogurtu roślinnego
- pęczek posiekanego szczypiorku lub mała szalotka/czerwona cebula
- pół łyżeczki cukru
- sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę rozgnieść widelcem albo krótko zblednować. Konsystencja nie powinna być całkowicie gładka, ale grudkowata.
- Nori najlepiej zemleć na proszek albo drobno posiekać. Dodać do ciecierzycy.
- Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać i posmakować czy nie brakuje pieprzu czy odrobiny octu lub cukru.
- Podawać na upieczonych ziemniakach lub zajadać z chlebem.