Chrupiące bataty zapiekane z whisky i orzechami

Bataty zapiekane z syropem klonowym, whisky i cynamonem to przepyszny, chrupiący deser. Sprawdzi się dobrze na imprezach – nie jest typowym deserem czy przekąską, poza tym pachnie obłędne orzechami. Te oryginalne, słodkie ziemniaki z orzechami na pewno przypadną do gustu wielu.

bataty zapiekane z whisky

CHRUPIĄCE BATATY ZAPIEKANE Z WHISKEY I ORZECHAMI WŁOSKIMI – SKŁADNIKI:

  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól morska i pieprz

Dodatkowo:

  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 80 gramów orzechów włoskich
  • 4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
  • 3 -4 łyżki whisky

bataty zapiekane z whisky

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bataty myję, tnę na krążki ok. 2 -3 cm.
  2. Olej łączę z cynamonem, dodaję sól i pieprz. Powstałą marynatą smaruję bataty i piekę je przez około 20 min w 200 stopniach C.
  3. Ziemniaki w piekarniku, czas na stworzenie polewy, która po zapieczeniu sprawi, że ziemniaki będą chrupkie i słodkie.
  4. Orzechy obtaczam w pieprzy cayenne, 1 łyżce oleju i cynamonie. Gotową mieszankę wrzucam na chwilę do małego garnka i prażę orzechy na małym ogniu.
  5. Po 2 minutach dodaję resztę składników, czyli syrop klonowy, whisky i olej.
  6. Na małym ogniu wszystkie składniki powinny się połączyć i zgęstnieć.
  7. Ziemniaki na chwilę wyciągam z piekarnika i widelcem, nie naruszając skórki, lekko rozgniatam ich miąższ.
  8. Wylewam powstały syrop z orzechami i whisky na ziemniaki.
  9. Zapiekam ziemniaki jeszcze 8-10 minut.

bataty

*Przepis z bloga halfbakedharvest.com

Inne desery na blogu:

Odwrócone ciasto brzoskwiniowe z tymiankiem

Mus czekoladowy z malinami