Chrupiące bataty zapiekane z whisky i orzechami
Bataty zapiekane z syropem klonowym, whisky i cynamonem to przepyszny, chrupiący deser. Sprawdzi się dobrze na imprezach – nie jest typowym deserem czy przekąską, poza tym pachnie obłędne orzechami. Te oryginalne, słodkie ziemniaki z orzechami na pewno przypadną do gustu wielu.
CHRUPIĄCE BATATY ZAPIEKANE Z WHISKEY I ORZECHAMI WŁOSKIMI – SKŁADNIKI:
- 2 duże bataty
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka cynamonu
- sól morska i pieprz
Dodatkowo:
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 1 łyżka cynamonu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 80 gramów orzechów włoskich
- 4 łyżki syropu klonowego/syropu z agawy
- 3 -4 łyżki whisky
PRZYGOTOWANIE:
- Bataty myję, tnę na krążki ok. 2 -3 cm.
- Olej łączę z cynamonem, dodaję sól i pieprz. Powstałą marynatą smaruję bataty i piekę je przez około 20 min w 200 stopniach C.
- Ziemniaki w piekarniku, czas na stworzenie polewy, która po zapieczeniu sprawi, że ziemniaki będą chrupkie i słodkie.
- Orzechy obtaczam w pieprzy cayenne, 1 łyżce oleju i cynamonie. Gotową mieszankę wrzucam na chwilę do małego garnka i prażę orzechy na małym ogniu.
- Po 2 minutach dodaję resztę składników, czyli syrop klonowy, whisky i olej.
- Na małym ogniu wszystkie składniki powinny się połączyć i zgęstnieć.
- Ziemniaki na chwilę wyciągam z piekarnika i widelcem, nie naruszając skórki, lekko rozgniatam ich miąższ.
- Wylewam powstały syrop z orzechami i whisky na ziemniaki.
- Zapiekam ziemniaki jeszcze 8-10 minut.
*Przepis z bloga halfbakedharvest.com
Inne desery na blogu: