Ciasteczka dyniowe z czekoladą
Ciasteczka dyniowe z czekoladą mogą być zdrowym deserem i uprzyjemnić niejedno śniadanie. Nie są zbyt słodkie, a dzięki dodaniu mąki orkiszowej, gorzkiej czekolady i małej ilości tłuszczu stanowią zdrową alternatywę dla kalorycznych i przesłodzonych ciastek. Puree z dyni sprawia, że w środku są wilgotne i mięciutkie.
CIASTECZKA DYNIOWE:
- 230 gramów mąki orkiszowej
- 10 łyżek puree z dyni
- 7 łyżek syropu z daktyli (ja dałam mniej, były o wiele mniej słodkie
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 50 gramów gorzkiej czekolady lub innej ulubionej. Ja użyłam o zawartości 90% kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta innych przypraw korzennych
Polewa:
- 30 gramów czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka, ja użyłam migdałowego
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę mieszam z sodą, przyprawami.
- W osobnej miseczce mieszam mus, z syropem i olejem.
- Dodaję do mąki,
- Wyrabiam ciasto, jeżeli jest za mokre dodaję trochę mąki, do zbyt suchego można dodać więcej puree z dyni.
- Czekoladę siekam na dość duże kawałki i dodaję do ciasta.
- Wyrabiam kilka minut.
- Robię z ciasta rulon i tnę go na około 12 kawałków.
- Każdy z kawałków biorę w opruszone mąką ręce i wyrabiam kulki, które następnie spłaszczam.
- Piekę na papierze do pieczenia w 180 stopniach C przez 20 minut.
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję mleko.
- Polewam rozpuszczoną czekoladą ciepłe ciastka.