Ciasteczka dyniowe z czekoladą

Ciasteczka dyniowe z czekoladą mogą być zdrowym deserem i uprzyjemnić niejedno śniadanie. Nie są zbyt słodkie, a dzięki dodaniu mąki orkiszowej, gorzkiej czekolady i małej ilości tłuszczu stanowią zdrową alternatywę dla kalorycznych i przesłodzonych ciastek. Puree z dyni sprawia, że w środku są wilgotne i mięciutkie.

CIASTECZKA DYNIOWE:

  • 230 gramów mąki orkiszowej
  • 10 łyżek puree z dyni
  • 7 łyżek syropu z daktyli (ja dałam mniej, były o wiele mniej słodkie
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 gramów gorzkiej czekolady lub innej ulubionej. Ja użyłam o zawartości 90% kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta innych przypraw korzennych

Polewa:

  • 30 gramów czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka, ja użyłam migdałowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę mieszam z sodą, przyprawami.
  2. W osobnej miseczce mieszam mus, z syropem i olejem.
  3. Dodaję do mąki,
  4. Wyrabiam ciasto, jeżeli jest za mokre dodaję trochę mąki,  do zbyt suchego można dodać więcej puree z dyni.
  5. Czekoladę siekam na dość duże kawałki i dodaję do ciasta.
  6. Wyrabiam kilka minut.
  7. Robię z ciasta rulon i tnę go na około 12 kawałków.
  8. Każdy z kawałków biorę w opruszone mąką ręce i wyrabiam kulki, które następnie spłaszczam.
  9. Piekę na papierze do pieczenia w 180 stopniach C przez 20 minut.
  10. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, dodaję mleko.
  11. Polewam rozpuszczoną czekoladą ciepłe ciastka.

ciasteczka dyniowe