Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku – szybkie, sycące i smaczne danie. To wersja wszystkim nam znanej i lubianej fasolki. Dodałam do niej kotlety sojowe, by danie było jeszcze bardziej treściwe. Można je zamienić na tofu, roślinne kiełbaski lub całkowicie pominąć 🙂

CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU – SKŁADNIKI:

  • 500 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 500 gramów pomidorów obranych ze skórki lub z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki papryki wędzonej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz.

  • opakowanie kotletów sojowych + pół litra wody, 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie) + 2 łyżki oleju roślinnego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kotlety sojowe zalewam zimną wodą, dodaję sos sojowy, dym wędzarniczy i mieszam. Zostawiam aż zmiękną.
  2. Miękkie kotlety kroję w sporą kostkę.
  3. Rozgrzewam olej, smażę kotlety sojowe na większym ogniu. Chodzi mi o to, aby lekko się zrumieniły. Gotowe odkładam na bok.
  4. Pociętą w piórka cebulę smażę na oleju roślinnym wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
  5. Dodaję ugotowaną ciecierzycę, pomidory, paprykę słodką i wędzoną, przeciskam czosnek przez praskę. Duszę całość ok. 5 minut i dodaję wodę (ok. 350- 400 ml) oraz koncentrat pomidorowy i majeranek.
  6. Dodaję usmażone wcześniej kotlety sojowe.
  7. Ciecierzycę w sosie dusimy jeszcze ok. 15 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.