Drożdżowe bułeczki z czekoladą
Dom wypełniony zapachem drożdżowego ciasta staje się od razu bardziej przytulny i ciepły. Wyobraźcie sobie, żeby zamienić ten zapach w niewielkie bułeczki wypełnione czekoladą. Pycha 🙂
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ – SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 30 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół szklanki mleka sojowego
Ciasto:
- pół kg mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
- 70 gramów cukru
- 200 ml mleka sojowego
- 50 ml oleju roślinnego
Dodatkowo:
- 100 gramów czekolady rozpuszczonej czekolady
- 100 gramów oleju kokosowego/roślinnego masła/margaryny
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Drożdże w temperaturze pokojowej mieszam z ciepłym (nie gorącym) mleku razem z cukrem i mąką. Przykrywam ściereczką, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Zmielone siemię lniane mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na 5 minut.
- Mąkę i cukier przesiewam, dodaję zaczyn, olej i mleko.
- Ciasto wyrabiam ręcznie około 10 minut.
- Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
- Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiam.
- Rozwałkowuję ciasto na prostokąt ok. 45 cm x 40 cm.
- Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej z olejem i cynamonem.
- Masę czekoladową dokładnie rozprowadzam na drożdżowym cieście.
- Ciasto zwijam w roladę, kroję na 8-10 części.
- Małe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Piekę przez 20-25 minut w 180 stopniach.