Drożdżowe bułeczki z czekoladą

Dom wypełniony zapachem drożdżowego ciasta staje się od razu bardziej przytulny i ciepły. Wyobraźcie sobie, żeby zamienić ten zapach w niewielkie bułeczki wypełnione czekoladą. Pycha 🙂

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ – SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka sojowego

Ciasto:

  • pół kg mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody
  • 70 gramów cukru
  • 200 ml mleka sojowego
  • 50 ml oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • 100 gramów czekolady rozpuszczonej czekolady
  • 100 gramów oleju kokosowego/roślinnego masła/margaryny
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. Drożdże w temperaturze pokojowej mieszam z ciepłym (nie gorącym) mleku razem z cukrem i mąką. Przykrywam ściereczką, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Zmielone siemię lniane mieszam z ciepłą wodą i odstawiam na 5 minut.
  3. Mąkę i cukier przesiewam, dodaję zaczyn, olej i mleko.
  4. Ciasto wyrabiam ręcznie około 10 minut.
  5. Przykrywam ściereczką i odkładam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość
  6. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiam.
  7. Rozwałkowuję ciasto na prostokąt ok. 45 cm x 40 cm.
  8. Rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej z olejem i cynamonem.
  9. Masę czekoladową dokładnie rozprowadzam na drożdżowym cieście.
  10. Ciasto zwijam w roladę, kroję na 8-10 części.
  11. Małe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Zostawiam jeszcze do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
  13. Piekę przez 20-25 minut w 180 stopniach.