Faszerowane pomidory z komosą ryżową
Faszerowane pomidory z komosą ryżową – zdrowe, niskokaloryczne, świetne na letni obiad. Mogą być także jedzone na zimno, np. na lekką kolację. Jak zwykle nie brakuje moich ulubionych bliskowschodnich przypraw i odrobinę cynamonu i słodkiego dodatku, które doskonale uwypuklają smak dojrzałych, soczystych pomidorów. Komosę ryżową można spokojnie zastąpić innym składnikiem np. kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.
FASZEROWANE POMIDORY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ – SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów malinowych lub bawole serce ( u mnie wyszło 6 sztuk)
- 80 gramów komosy ryżowej
- 1 niewielka cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 50 gramów kaparów/jabłuszek kaparowych lub zielonych oliwek
- 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżka papryki wędzonej
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżki słodkiej papryki
- 1 mała łyżeczka syropu z daktyli/grantu/melasy lub innego słodkiego dodatku
- 1,5 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek + łyżka do posmarowania pomidorów
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Komosę ryżową płuczę. Gotuję w 200 ml wody ok. 20 minut.
- Pomidory myję, osuszam, ścinam czapeczki nożem. Wydrążam miąższ i zostawiam na później, usuwam też twardszą część pomidora.
- Cebulę i czosnek kroję bardzo drobno.
- Oliwę rozgrzewam na patelni, dodaję cebulę, czosnek i przyprawy, by uwolniły swoje aromaty.
- Dodaję miąższ z pomidorów, mieszam i czekam aż sok wyparuje i powstanie gęsty sos.
- Kapary kroję bardzo drobno i dodaję do farszu.
- Dodaję komosę i mieszam.
- Naczynie żaroodporne natłuszczam oliwą, lekko smaruję też wydrążone pomidory. Wewnątrz pomidorów posypuje lekko solą.
- Do pomidorów nakładam farsz. Posypuję bułką tartą i przykrywam pomidorową czapeczką.
- Piekę pomidory w 180 stopniach ok. 30 minut. aż zmiękną.
- Podaję z warzywami, zapiekanymi, młodymi ziemniakami.