Faszerowane pomidory z komosą ryżową

Faszerowane pomidory z komosą ryżową – zdrowe, niskokaloryczne, świetne na letni obiad. Mogą być także jedzone na zimno, np. na lekką kolację. Jak zwykle nie brakuje moich ulubionych bliskowschodnich przypraw i odrobinę cynamonu i słodkiego dodatku, które doskonale uwypuklają smak dojrzałych, soczystych pomidorów. Komosę ryżową można spokojnie zastąpić innym składnikiem np. kaszą jaglaną lub kaszą bulgur.

Faszerowane pomidory

FASZEROWANE POMIDORY Z KOMOSĄ RYŻOWĄ – SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów malinowych lub bawole serce ( u mnie wyszło 6 sztuk)
  • 80 gramów komosy ryżowej
  • 1 niewielka cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 50 gramów kaparów/jabłuszek kaparowych lub zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka  kolendry
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżki słodkiej papryki
  • 1 mała łyżeczka syropu z daktyli/grantu/melasy lub innego słodkiego dodatku
  • 1,5 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek +  łyżka do posmarowania pomidorów
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Komosę ryżową płuczę. Gotuję w 200 ml wody ok. 20 minut.
  2. Pomidory myję, osuszam, ścinam czapeczki nożem. Wydrążam miąższ i zostawiam na później, usuwam też twardszą część pomidora. Faszerowane-pomidory
  3. Cebulę i czosnek kroję bardzo drobno.
  4. Oliwę rozgrzewam na patelni, dodaję cebulę, czosnek i przyprawy, by uwolniły swoje aromaty.
  5. Dodaję miąższ z pomidorów, mieszam i czekam aż sok wyparuje i powstanie gęsty sos.
  6. Kapary kroję bardzo drobno i dodaję do farszu.
  7. Dodaję komosę i mieszam.
  8. Naczynie żaroodporne natłuszczam oliwą, lekko smaruję też wydrążone pomidory. Wewnątrz pomidorów posypuje lekko solą.
  9. Do pomidorów nakładam farsz. Posypuję bułką tartą i przykrywam pomidorową czapeczką.
  10. Piekę pomidory w 180 stopniach ok. 30 minut. aż zmiękną.
  11. Podaję z warzywami, zapiekanymi, młodymi ziemniakami.