Jednogarnkowe spaghetti w 10 minut
Jednogarnkowy makaron to tak naprawdę „jednopatelniowe” danie ekspresowe. Rozpowszechniła je Martha Stewart i szybko stało się hitem. Autorka zresztą jest znana z jednogarnkowych, szybkich dań i wydała nawet książkę z samymi takimi potrawami. Wracając do makaronu, oczywiście trochę go zmieniłam, zamiast parmezanu są pyszne płatki drożdżowe dodające masę smaku umami i szpinak. To naprawdę zaskakujące, że w 10 minut (odliczając kilka minut krojenia cebuli) mamy gotowe danie dla dwóch osób. Gotowanie makaronu razem ze wszystkimi składnikami sprawia, że danie ma intensywny smak. No i brudnych naczyń jest zdecydowanie mniej…
JEDNOGRANKOWE SPAGHETTI W 15 MINUT – SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 300 gramów pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 500 ml wody
- 200-300 gramów świeżego szpinaku
- duża garść świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała papryczka chilli (można użyć chilli w płatkach lub suszonej)
- 3 duże łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1.5 łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę kroję w piórko dość cienko. Czosnek na cienkie plasterki. Pomidorki na pół.
- Potrzebna będzie duża patelnia, która pomieści makaron. Wrzucam na nią wszystkie składniki, dodaję oliwę, przyprawy, płatki drożdżowe. Zalewam całość wodą (500 ml) i wstawiam na średni ogień.
- Mieszam.
- Całość jest gotowa po 10 minutach.
Inne makaronowe dania na blogu: