Korzenne boczniaki a’la śledzik
Grzyby udające śledzie? A może po prostu smaczna przekąska? Aromatyczne, wyraziste i doskonałe do chleba-takie właśnie są korzenne boczniaki. Dobrej jakości, świeże i zarazem proste składniki – tutaj nie ma żadnego udawania.
Pyszne korzenne boczniaki to kombinacja smażonych grzybów w aromatycznej zalewie. Korzenne przyprawy, dobrej jakości olej i czerwona cebula.
Składniki na korzenne boczniaki:
- 300 gramów boczniaków
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 gwiazdki anyżu
- 6 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 plaska łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki syropu z agawy
- 2 łyżki dobrej jakości musztardy
- 5 nasion kardamonu
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Boczniaki kroję w paseczki i obsmażam na rozgrzanym oleju. Solę do smaku.
- Cebulę kroję w piórka.
- Olej mieszam z musztardą, cynamonem, zmiażdżonymi nasionkami kardamonu i resztą przypraw.
- Do słoika lub innego naczynia przekładam boczniaki na zmianę z cebulą. Wszystko zalewam olejem z przyprawami.
- Zostawiam na noc w lodówce.
Smacznego!