Korzenne boczniaki a’la śledzik

Grzyby udające śledzie? A może po prostu smaczna przekąska? Aromatyczne, wyraziste i doskonałe do chleba-takie właśnie są korzenne boczniaki. Dobrej jakości, świeże i zarazem proste składniki – tutaj nie ma żadnego udawania.

Korzenne boczniaki

Pyszne korzenne boczniaki to kombinacja smażonych grzybów w aromatycznej zalewie. Korzenne przyprawy, dobrej jakości olej i czerwona cebula.

Składniki na korzenne boczniaki:

  • 300 gramów boczniaków
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 plaska łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 2 łyżki dobrej jakości musztardy
  • 5 nasion kardamonu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Boczniaki kroję w paseczki i obsmażam na rozgrzanym oleju. Solę do smaku.
  2. Cebulę kroję w piórka.
  3. Olej mieszam z musztardą, cynamonem, zmiażdżonymi nasionkami kardamonu i resztą przypraw.
  4. Do słoika lub innego naczynia przekładam boczniaki na zmianę z cebulą. Wszystko zalewam olejem z przyprawami.
  5. Zostawiam na noc w lodówce.

Korzenne boczniaki

Smacznego!