Marchewkowy chlebek orkiszowy z suszonymi pomidorami

Marchewkowy chlebek orkiszowy pasujący idealnie na śniadanie. Zdrowy, wilgotny i nieskomplikowany w przygotowaniu. Współgra z pastami (szczególnie z tymi pomidorowymi i paprykowymi) i dość długo zachowuje świeżość.

Jak to z takimi chlebkami bywa, jest dość ciężki i bardzo sycący. Jest też świetną bazą do eksperymentów z dodatkami. Oprócz suszonych pomidorów można dodać czarne oliwki lub np. kilka suszonych fig czy śliwek. Na pewno będzie też pasowała podsmażona, niewielka cebula.

MARCHEWKOWY CHLEBEK ORKISZOWY – SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 30 gramów świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki mąki (dodałam pszennej)
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 350 gramów mąki orkiszowej
  • 100 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 8 suszonych pomidorów
  • 3 łyżki ziół (dodałam po łyżce oregano, bazylii i tymianku)
  • 1 płaska łyżka soli
marchewkowy chlebek

PRZYGOTOWANIE:

  1. W misce przygotowuję rozczyn, mieszam drożdże z ciepłą (nie gorącą) wodą , cukrem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
  2. Marchewkę ścieram na dużych oczkach.
  3. Pomidorki tnę na małe kawałki.
  4. Mąkę przesiewam, dodaję olej, sól, zaczyn, startą marchewkę oraz suszone pomidory.
  5. Ciasto zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekę w 180-200 stopniach około 30 minut do suchego patyczka.