Marchewkowy chlebek orkiszowy z suszonymi pomidorami
Marchewkowy chlebek orkiszowy pasujący idealnie na śniadanie. Zdrowy, wilgotny i nieskomplikowany w przygotowaniu. Współgra z pastami (szczególnie z tymi pomidorowymi i paprykowymi) i dość długo zachowuje świeżość.
Jak to z takimi chlebkami bywa, jest dość ciężki i bardzo sycący. Jest też świetną bazą do eksperymentów z dodatkami. Oprócz suszonych pomidorów można dodać czarne oliwki lub np. kilka suszonych fig czy śliwek. Na pewno będzie też pasowała podsmażona, niewielka cebula.
MARCHEWKOWY CHLEBEK ORKISZOWY – SKŁADNIKI:
Zaczyn:
- 30 gramów świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki mąki (dodałam pszennej)
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 350 gramów mąki orkiszowej
- 100 ml oleju z suszonych pomidorów
- 3 średniej wielkości marchewki
- 8 suszonych pomidorów
- 3 łyżki ziół (dodałam po łyżce oregano, bazylii i tymianku)
- 1 płaska łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
- W misce przygotowuję rozczyn, mieszam drożdże z ciepłą (nie gorącą) wodą , cukrem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Marchewkę ścieram na dużych oczkach.
- Pomidorki tnę na małe kawałki.
- Mąkę przesiewam, dodaję olej, sól, zaczyn, startą marchewkę oraz suszone pomidory.
- Ciasto zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w 180-200 stopniach około 30 minut do suchego patyczka.