Orzeźwiający napój z rabarbarem i rozmarynem
Kompot z rabarbaru jest majowym klasykiem zapamiętanym z dzieciństwa. Dziś przyrządziłam coś bardzo podobnego, jednak wzbogaciłam go o rozmaryn i imbir. Napój z rabarbaru z kostkami lodu orzeźwi i postawi na nogi. Dodam jedynie, że można dolać do niego ginu i mamy świetny drink na letnie popołudnia.
NAPÓJ Z RABARBAREM I ROZMARYNEM – SKŁADNIKI:
- 1 kg rabarbaru
- 1,5 litra wody
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- kawałek świeżego imbiru, ok. 5 cm.
- 100 ml syropu z agawy lub innego dodatku słodzącego
PRZYGOTOWANIE:
- Rabarbar myję i tnę na małe kawałki.
- Imbir kroję lub ścieram na tarce.
- Do większego garnku wlewam wodę, dodaję rabarbar i imbir oraz większą gałązkę rozmarynu.
- Gotuję wszystko pod przykryciem na średnim ogniu do momentu aż rabarbar całkowicie się rozpadnie.
- Przecedzam wszystko przez sitko.
- Dosładzam napój według własnych upodobań.
- Podaję schłodzony z kostkami lodu i malutką gałązką rozmarynu.