Prosta pasta z awokado i ciecierzycą
Prosta i szybka pasta z awokado i ciecierzycą na śniadanie. Dobry chleb, świeże warzywa i zielone liście – takie śniadanie to świetny i odżywczy posiłek. Do moich kanapek dodałam liście rzodkiewki, które mają bardzo charakterystyczny smak. Jeżeli wyrzucacie te liście, następnym razem spróbujcie dodać je do sałatki, kanapek lub zrobić z nich pesto. Oczywiście mam na myśli piękne i zdrowe liście, a nie takie, które najczęściej znajdziemy w supermarketach.
PASTA Z AWOKADO I CIECIERZYCĄ – SKŁADNIKI:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 200 gramów ugotowanej ciecierzycy
- mały ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- kilka kromek dobrego chleba
- zielone liście, ja dodałam liście rzodkiewki
- pomidor
- czerwona cebula
- rzodkiewki
PRZYGOTOWANIE:
- Awokado, sok z cytryny i czosnek miksuję na gładką pastę. Przyprawiam do smaku. Pod koniec dodaję ciecierzycę i także krótko miksuję. W paście powinny pozostać widoczne, całe ziarna ciecierzycy.
- Pastę smaruję chleb i dodaję ulubiona warzywa.