Pieczona owsianka z dynią i orzechami
Pieczona owsianka z dynią i orzechami to zdrowe, jesienne śniadanie. Rozgrzewa, jest kolorowe i energetyczne. Szybkie w przygotowaniu – wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i śniadanie na ciepło w formie zdrowego deseru gotowe.
PIECZONA OWSIANKA Z DYNIĄ I ORZECHAMI – SKŁADNIKI NA 2,3 PORCJE:
- 150 gramów płatków owsianych
- 300 gramów puree z upieczonej dyni (pieczona dynia w kawałkach do miękkości, następnie zmiksowana na puree)
- 50 gramów posiekanych orzechów laskowych lub innych ulubionych
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 30 gramów pestek dyni
- 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
- 300 ml mleka roślinnego
- 200 gramów owoców (np. malin, borówek) , mogą być mrożone lub świeże
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
- Na dno naczynia kładę owoce.
- Następnie kładę masę owsiankową i wygładzam powierzchnię.
- Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach.
- Podaję z syropem klonowym i/lub jogurtem kokosowym.