Pieczona owsianka z dynią i orzechami

Pieczona owsianka z dynią i orzechami to zdrowe, jesienne śniadanie. Rozgrzewa, jest kolorowe i energetyczne. Szybkie w przygotowaniu –  wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki i śniadanie na ciepło w formie zdrowego deseru gotowe. 

pieczona owsianka z dynią -

PIECZONA OWSIANKA Z DYNIĄ I ORZECHAMI – SKŁADNIKI NA 2,3 PORCJE:

  • 150 gramów płatków owsianych
  • 300 gramów puree z upieczonej dyni (pieczona dynia w kawałkach do miękkości, następnie zmiksowana na puree)
  • 50 gramów posiekanych orzechów laskowych lub innych ulubionych
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 30 gramów pestek dyni
  • 2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 200 gramów owoców (np. malin, borówek) , mogą być mrożone lub świeże

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
  2. Na dno naczynia kładę owoce.
  3. Następnie kładę masę owsiankową i wygładzam powierzchnię.
  4. Piekę 20 -25 minut w 180 stopniach.
  5. Podaję z syropem klonowym i/lub jogurtem kokosowym.

pieczona owsianka z dynią -