Pieczone winogrona z czosnkiem i oliwą
Pieczone winogrona z czosnkiem. Co to za połączenie! Dość szalone, ale przepyszne. Winogrona karmelizują się, ich smak jest pełen, skoncentrowany. Czosnek traci swoją ostrość, dodaję słodkim winogronom wyrazu. Razem z oliwą z oliwek tworzą wyrazistą i niezapomnianą kompozycję. A jaką prostą i szybką!
Pomysł przyszedł naprędce, kiedy razem z Olkiem Warzywym śpieszyliśmy się na pociąg. Zostało nam z naszych owocowych sesji fotograficznych sporo owoców. W taki więc szalony, spontaniczny sposób winogrona wylądowały na talerzu ze spaghetti. Wspaniale całość smakuje ze świeżym szpinakiem, rukolą lub bazylią 🙂
PIECZONE WINOGRONA Z CZOSNKIEM:
- 800 gramów zielonych winogron
- 1 główka czosnku
- 120 ml oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- 5 łyżek płatków drożdżowych
- spora garść bazylii/szpinaku lub rukoli
- 250 gramów makaronu spaghetti.
PRZYGOTOWANIE:
- Umyte i osuszone winogrona umieszczam w naczyniu żaroodpornym.
- Dodaję oliwę, sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Główkę czosnku obieram z łupinek i dodaję całe ząbki.
- Piekę w 180-200 stopniach przez około 35 minut.
- Winogrona powinny puścić sok i stracić swoją sprężystość, czosnek powinien być całkowicie miękki i się rozpadać.
- Tak upieczone winogrona podaję z makaronem, sosem z oliwy i czosnku oraz niemałą garścią bazylii/szpinaku lub rukoli.
- Całość posypuję płatkami drożdżowymi.