Pieczone winogrona z czosnkiem i oliwą

Pieczone winogrona z czosnkiem. Co to za połączenie! Dość szalone, ale przepyszne. Winogrona karmelizują się, ich smak jest pełen, skoncentrowany. Czosnek traci swoją ostrość, dodaję słodkim winogronom wyrazu. Razem z oliwą z oliwek tworzą wyrazistą i niezapomnianą kompozycję. A jaką prostą i szybką!

Pomysł przyszedł naprędce, kiedy razem z Olkiem Warzywym śpieszyliśmy się na pociąg. Zostało nam z naszych owocowych sesji fotograficznych sporo owoców. W taki więc szalony, spontaniczny sposób winogrona wylądowały na talerzu ze spaghetti. Wspaniale całość smakuje ze świeżym szpinakiem, rukolą lub bazylią 🙂

PIECZONE WINOGRONA Z CZOSNKIEM:

  • 800 gramów zielonych winogron
  • 1 główka czosnku
  • 120 ml oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 5 łyżek płatków drożdżowych
  • spora garść bazylii/szpinaku lub rukoli
  • 250 gramów makaronu spaghetti.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Umyte i osuszone winogrona umieszczam w naczyniu żaroodpornym.
  2. Dodaję oliwę, sporą szczyptę soli i pieprzu.
  3. Główkę czosnku obieram z łupinek i dodaję całe ząbki.
  4. Piekę w 180-200 stopniach przez około 35 minut.
  5. Winogrona powinny puścić sok i stracić swoją sprężystość, czosnek powinien być całkowicie miękki i się rozpadać.
  6. Tak upieczone winogrona podaję z makaronem, sosem z oliwy i czosnku oraz niemałą garścią bazylii/szpinaku lub rukoli.
  7. Całość posypuję płatkami drożdżowymi.