Piernikowo-czekoladowe trufle
Piernikowo – czekoladowe trufle są tak dobre, że trudno zjeść tylko kilka sztuk. Słodkie, czekoladowe z wyraźnym, piernikowym akcentem. Idealne na osłodę odchodzącego lata. Bardzo proste w wykonaniu i nieco rustykalne. Zobaczcie sami 😉
Mój przepis na trufle bierze udział w konkursie Appetyt na Kopernika. Wykorzystałam w nim pierniki uszatki, które jak wiele innych, mają roślinny skład, bez oleju palmowego.
PIERNIKOWO – CZEKOLADOWE TRUFLE – OKOŁO. 25 -30 SZTUK
- 2 paczki Toruńskich Pierników – Pierniki Uszatki (170 gramów x 2)
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 gramów daktyli + 200 ml ciepłej wody
- 4 łyżki gorzkiego kakao + 2 łyżeczki cynamonu do obtoczenia trufli
PRZYGOTOWANIE:
- Daktyle zalewam wodą i ostawiam aż zmiękną (około 1 – 2 godzin)
- Pierniki rozdrabniam w mikserze na pył .
- Wodę z daktyli dokładnie odlewam, zalewam mlekiem kokosowym i miksuję na gładką masę.
- Dodaję ją do rozdrobnionych pierników i dokładnie mieszam.
- Dodaję kakao i mieszam.
- Masę przed formowaniem w trufle można schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub (szybciej) w zamrażarce.
- Za pomocą dłoni formuję kulki. Obtaczam w gorzkim kakao i cynamonie.
- Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.
#apettytnakopernika #fckopernik