Piernikowo-czekoladowe trufle

Piernikowo – czekoladowe trufle są tak dobre, że trudno zjeść tylko kilka sztuk. Słodkie, czekoladowe z wyraźnym, piernikowym akcentem. Idealne na osłodę odchodzącego lata. Bardzo proste w wykonaniu i nieco rustykalne. Zobaczcie sami 😉 

Mój przepis na trufle bierze udział w  konkursie Appetyt na Kopernika. Wykorzystałam w nim pierniki uszatki, które jak wiele innych, mają roślinny skład, bez oleju palmowego.

Piernikowo-czekoladowe trufle

PIERNIKOWO – CZEKOLADOWE TRUFLE – OKOŁO. 25 -30  SZTUK

  • 2 paczki Toruńskich Pierników – Pierniki Uszatki (170 gramów x 2)
  • 5 łyżek gorzkiego kakao
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 100 gramów daktyli + 200 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki gorzkiego kakao + 2 łyżeczki cynamonu do obtoczenia trufli

PRZYGOTOWANIE:

  1. Daktyle zalewam wodą i ostawiam aż zmiękną (około 1 – 2 godzin)
  2. Pierniki rozdrabniam w mikserze na pył .
  3. Wodę z daktyli dokładnie odlewam, zalewam mlekiem kokosowym i miksuję na gładką masę.
  4. Dodaję ją do rozdrobnionych pierników i dokładnie mieszam.
  5. Dodaję kakao i mieszam.
  6. Masę przed formowaniem w trufle można schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub (szybciej) w zamrażarce.
  7. Za pomocą dłoni formuję kulki. Obtaczam w gorzkim kakao i cynamonie.
  8. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.

#apettytnakopernika #fckopernik