Polenta z bakłażanem i sosem pomidorowym

Gdy przychodzi wiosna, zawsze mam ochotę jeść polentę. Może to w związku z jej włoskimi korzeniami? A może dlatego, że polenta jest lżejsza od makaronów i pysznie smakuje z pomidorowymi sosami? Bardzo polubiłam taką wersję i gorąco ją Wam polecam.

POLENTA Z BAKŁAŻANEM I SOSEM POMIDOROWYM – SKŁADNIKI:

  • 1 kubek mąki lub kaszy kukurydzianej
  • 3 kubki wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 gramów świeżych pomidorów pozbawionych skórki lub z puszki
  • nieduży bakłażan, około 300 gramów, pokrojony w większą kostkę
  • 250 gramów pieczarek oczyszczonych i pokrojonych dowolnie
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 nieduże cebule pokrojone w kostkę
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka z grubszym dnem wlewam wodę (może być też bulion warzywny). Wsypuję kaszę kukurydzianą i wszystko dokładnie mieszam rózgą.
  2. Gotuję na niewielkim ogniu, pod przykryciem, często mieszając. Dodaję oliwę i sporą szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszam. Gotuję około 30 minut na małym gazie i nie spuszczam z polenty oka, by była kremowa i bez grudek.
  3. Polenta się gotuje, w tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę, by się zezłociła. Po 2 minutach dorzucam bakłażana i dalej smażę. Po krótkim czasie dorzucam grzyby i czekam aż odparuje z nich woda.
  4. Dodaję pomidory, ocet balsamiczny – duszę całość.
  5. Przyprawiam solą i pieprzem.
  6. Podaję z gorącą polentą z dużą garścią świeżej bazylii oraz oliwą z oliwek.