Polenta z bakłażanem i sosem pomidorowym
Gdy przychodzi wiosna, zawsze mam ochotę jeść polentę. Może to w związku z jej włoskimi korzeniami? A może dlatego, że polenta jest lżejsza od makaronów i pysznie smakuje z pomidorowymi sosami? Bardzo polubiłam taką wersję i gorąco ją Wam polecam.
POLENTA Z BAKŁAŻANEM I SOSEM POMIDOROWYM – SKŁADNIKI:
- 1 kubek mąki lub kaszy kukurydzianej
- 3 kubki wody
- 1 łyżka oliwy
- 500 gramów świeżych pomidorów pozbawionych skórki lub z puszki
- nieduży bakłażan, około 300 gramów, pokrojony w większą kostkę
- 250 gramów pieczarek oczyszczonych i pokrojonych dowolnie
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 nieduże cebule pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżej bazylii
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka z grubszym dnem wlewam wodę (może być też bulion warzywny). Wsypuję kaszę kukurydzianą i wszystko dokładnie mieszam rózgą.
- Gotuję na niewielkim ogniu, pod przykryciem, często mieszając. Dodaję oliwę i sporą szczyptę soli, wszystko dokładnie mieszam. Gotuję około 30 minut na małym gazie i nie spuszczam z polenty oka, by była kremowa i bez grudek.
- Polenta się gotuje, w tym czasie na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulę, by się zezłociła. Po 2 minutach dorzucam bakłażana i dalej smażę. Po krótkim czasie dorzucam grzyby i czekam aż odparuje z nich woda.
- Dodaję pomidory, ocet balsamiczny – duszę całość.
- Przyprawiam solą i pieprzem.
- Podaję z gorącą polentą z dużą garścią świeżej bazylii oraz oliwą z oliwek.