Pulled jackfruit – pyszne burgery z szarpanym chlebowcem
Jacfruit nie jest nowością w wegańskim, kulinarnym świecie. Nie jest też nowością w mojej kuchni. Bardzo go lubię w tej postaci, która udaje szarpane mięso. Struktura jacfruita aż się prosi by go rozdzielić palcami i zatopić w pysznej, aromatycznej marynacie.
Składniki:
- 1 puszka chlebowca, jacfruita w zalewie (ok. 400 gramów).
Marynata:
- 1.5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcestershire (wegańskiego) lub octu winnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy, cukru lub innego słodzącego dodatku
- 1 łyżka srirachy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego.
Dodatki:
- 2 duże bułki
- liście sałaty
- kilka plastrów pomidora
- 2 spore garście czerwonej kapusty drobno poszatkowanej + pół łyżeczki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
- cebula
- wegański majonez
- ketchup lub sos BBQ
+ 2 łyżki oleju do smażenia.
Przygotowania:
- Jacfruita rozdzielamy, najlepiej palcami, na mniejsze części.
- Składniki na marynatę mieszamy, dodajemy jackfruita i dokładnie pokrywamy go mieszanką. Można zostawić na 15 minut.
- Poszatkowaną kapustę mieszam z oliwą, pieprzem, solą i cytryną.
- Na rozgrzany olej wrzucamy jacfruita razem z całą marynatą. Smażmy kilka minut.
- Upieczone bułki smarujemy majonezem, przekładamy kapustą, sałatą, warzywami i usmażonym jacfruitem.