Pulled jackfruit – pyszne burgery z szarpanym chlebowcem

Jacfruit nie jest nowością w wegańskim, kulinarnym świecie. Nie jest też nowością w mojej kuchni. Bardzo go lubię w tej postaci, która udaje szarpane mięso. Struktura jacfruita aż się prosi by go rozdzielić palcami i zatopić w pysznej, aromatycznej marynacie.

Składniki:

  • 1 puszka chlebowca, jacfruita w zalewie (ok. 400 gramów).

Marynata:

  • 1.5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire (wegańskiego) lub octu winnego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy, cukru lub innego słodzącego dodatku
  • 1 łyżka srirachy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego.

Dodatki:

  • 2 duże bułki
  • liście sałaty
  • kilka plastrów pomidora
  • 2 spore garście czerwonej kapusty drobno poszatkowanej + pół łyżeczki oliwy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
  • cebula
  • wegański majonez
  • ketchup lub sos BBQ

+ 2 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowania:

  1. Jacfruita rozdzielamy, najlepiej palcami, na mniejsze części.
  2. Składniki na marynatę mieszamy, dodajemy jackfruita i dokładnie pokrywamy go mieszanką. Można zostawić na 15 minut.
  3. Poszatkowaną kapustę mieszam z oliwą, pieprzem, solą i cytryną.
  4. Na rozgrzany olej wrzucamy jacfruita razem z całą marynatą. Smażmy kilka minut.
  5. Upieczone bułki smarujemy majonezem, przekładamy kapustą, sałatą, warzywami i usmażonym jacfruitem.