Ravioli z bobem i ziołami
Ravioli z bobem – jakie to było dobre! Małe pierożki, wypełnione po brzegi letnim farszem, pachnące ziołami. To prawda, że trzeba przy nich trochę postać i że znikają zdecydowanie za szybko, ale smak w pełni rekompensuje poniesione straty.
RAVIOLI Z BOBEM I ZIOŁAMI – SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej
- pół łyżeczki kurkumy
- 200 ml wrzącej wody
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
Farsz:
- 500 gr bobu
- 1 łyżka cytryny
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- garść mięty i bazylii
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- listki bazylii i mięty
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiewam, dodaję wrzącą wodę, sól oraz oliwę i wyrabiam ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, elastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywam ściereczką i pozwalam ciastu odpocząć.
- Bób gotuję we wrzącej i osolonej wodzie. Studzę i obieram ze skórki.
- Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju.
- Dodaję do bobu.
- Farsz doprawiam solą i pieprzem, sokiem z cytryny. Dodaję zioła i miksuję całość.
- Ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkowuję dość cienko na równe prostokąty. Tutaj przydatna okaże się maszynka do makaronu, w którą jeszcze się nie zaopatrzyłam, a która z pewnością skróci czas przygotowania ravioli.
- Na jednej z rozwałkowanych części układam w odstępach, po łyżeczce farsz. Można również formować wilgotnymi rękoma kulki i nakładać na ciasto w równych odstępach. Przestrzeń między farszem powinna być na ok. 2 palce.
- Nakładam drugą, rozwałkowaną część ciasta i lekko dociskam, tak by pozbyć się nadmiaru powietrza.
- Radełkiem lub nożem wycinam równe ravioli.
- Ravioli wrzucam do wrzącej i osolonej wody. Po wypłynięciu gotuję jeszcze około 2-3 minuty.
- Do oliwy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła. Polewam nią gorące ravioli.