Sos grzybowy z makaronem
Październik minął mi pod znakiem grzybobrania. Marynowałam, smażyłam, wekowałam i gotowałam. Przychodzę więc z prostym sosem z grzybów leśnych w wersji roślinnej.
SOS GRZYBOWY – SKŁADNIKI:
- 500 – 600 gramów grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
- 1 cebula lub 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml roślinnej śmietanki (najlepsza będzie z orzechów nerkowca, tutaj akurat użyłam owsianej)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- natka pietruszki do posypania
- 3 łyżki oleju roślinnego
- ugotowany makaron.
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby oczyszczam z piachu i ziemi, delikatnie myję, kroję i wrzucam na wrzątek. Gotuję przez 5 minut. Odcedzam.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojoną w kostkę cebulę, tak by się zeszkliła. Po ok. 3 -5 minutach dorzucam czosnek i uważam żeby się nie przypalił.
- Wrzucam grzyby i smażę je.
- Dodaję śmietanę roślinną, przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję aż wszystko zgęstnieje (można dodać trochę wody lub bulionu warzywnego)
- Dodaję poszatkowaną natkę pietruszki.
- Podaję z ugotowanym makaronem.