Sos grzybowy z makaronem

Październik minął mi pod znakiem grzybobrania. Marynowałam, smażyłam, wekowałam i gotowałam. Przychodzę więc z prostym sosem z grzybów leśnych w wersji roślinnej.

SOS GRZYBOWY – SKŁADNIKI:

  • 500 – 600 gramów grzybów leśnych (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
  • 1 cebula lub 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml roślinnej śmietanki (najlepsza będzie z orzechów nerkowca, tutaj akurat użyłam owsianej)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ugotowany makaron.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Grzyby oczyszczam z piachu i ziemi, delikatnie myję, kroję i wrzucam na wrzątek. Gotuję przez 5 minut. Odcedzam.
  2. Na patelni rozgrzewam olej i smażę pokrojoną w kostkę cebulę, tak by się zeszkliła. Po ok. 3 -5 minutach dorzucam czosnek i uważam żeby się nie przypalił.
  3. Wrzucam grzyby i smażę je.
  4. Dodaję śmietanę roślinną, przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję aż wszystko zgęstnieje (można dodać trochę wody lub bulionu warzywnego)
  5. Dodaję poszatkowaną natkę pietruszki.
  6. Podaję z ugotowanym makaronem.