Syrop i nalewka z kwiatów bzu

Maj pachnie bzem. Można zamknąć ten cudowny zapach wiosny w butelce i wspominać szaroburą jesienią. Trochę spóźniłam się z tym przepisem, ale myślę, że za rok sprawdzi się idealnie. Przygotowując syrop lub nalewkę z bzu pamiętajmy o tym, że kwiatów nie myjemy. Dzięki temu cały zachowają swój aromat. Bez powinien być zebrany z dala od dróg.

SYROP Z KWIATÓW BZU:

  • 100 gramów kwiatów bzu (bez zielonych łodyżek)
  • 1 litr wody
  • 500 gramów cukru
  • sok z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kwiaty umieszczamy w szklanym naczyniu, dodajemy sok z cytryny i zalewamy gorącą wodą.
  2. Zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny.
  3. Następnego dnia kwiaty odcedzamy i dodajemy cukier.
  4. Całość zagotowujemy (cukier powinien się rozpuścić) i przelewamy do butelek.

NALEWKA Z KWIATÓW BZU:

  • 100 gramów kwiatów bzu
  • 400 ml wódki
  • 200 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kwiatki bzu pozbawiamy łodyżek. Przesypujemy do większego naczynia, najlepiej słoika.
  2. Kwiatki zalewamy alkoholem i zostawiamy na około tydzień w ciemnym miejscu.
  3. Raz dziennie warto zamieszać zawartością słoja.
  4. Po tygodniu nalewkę przecedzamy.
  5. Z wody i cukru oraz soku z cytryny przygotowujemy syrop. Łączymy z alkoholem.
  6. Przelewamy do butelki i odstawiamy na około 3 miesiące w ciemnym miejscu.