Syrop i nalewka z kwiatów bzu
Maj pachnie bzem. Można zamknąć ten cudowny zapach wiosny w butelce i wspominać szaroburą jesienią. Trochę spóźniłam się z tym przepisem, ale myślę, że za rok sprawdzi się idealnie. Przygotowując syrop lub nalewkę z bzu pamiętajmy o tym, że kwiatów nie myjemy. Dzięki temu cały zachowają swój aromat. Bez powinien być zebrany z dala od dróg.
SYROP Z KWIATÓW BZU:
- 100 gramów kwiatów bzu (bez zielonych łodyżek)
- 1 litr wody
- 500 gramów cukru
- sok z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Kwiaty umieszczamy w szklanym naczyniu, dodajemy sok z cytryny i zalewamy gorącą wodą.
- Zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny.
- Następnego dnia kwiaty odcedzamy i dodajemy cukier.
- Całość zagotowujemy (cukier powinien się rozpuścić) i przelewamy do butelek.
NALEWKA Z KWIATÓW BZU:
- 100 gramów kwiatów bzu
- 400 ml wódki
- 200 ml wody
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
- Kwiatki bzu pozbawiamy łodyżek. Przesypujemy do większego naczynia, najlepiej słoika.
- Kwiatki zalewamy alkoholem i zostawiamy na około tydzień w ciemnym miejscu.
- Raz dziennie warto zamieszać zawartością słoja.
- Po tygodniu nalewkę przecedzamy.
- Z wody i cukru oraz soku z cytryny przygotowujemy syrop. Łączymy z alkoholem.
- Przelewamy do butelki i odstawiamy na około 3 miesiące w ciemnym miejscu.