Wareniki – ukraińskie pierogi

Wareniki to ukraiński odpowiednik naszych polskich pierogów. Podobnie jak u nas, są na słodko i na wytrwanie. Będąc we Lwowie spotkałam się z pierogami z ziemniakami. I takim przepisem, inspirowanym tymi pierogami dzisiaj się z Wami podzielę.

Ciasto:

  • 550 gramów mąki pszennej
  • 250 mililitrów ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 2 cebule
  • pół łyżeczki cukru
  • olej 3 łyżki
  • sól i pieprz
  • cząber/majeranek

Dodatkowo:

  • wegańskie masło
  • wegańska śmietana/jogurt
  • świeżo, grubo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Farsz

  1. Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie.
  2. Przeciskam przez praskę
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na oleju na złocisto. Dodaję sól, cukier.
  4. Cebulę dodaję do ziemniaków i dokładnie mieszam. Przyprawiam i sprawdzam czy smak jest w porządku.
  5. Zostawiam do ostudzenia.

Ciasto

  1. Mąkę przesiewam, dodaję sól. Dodaję wodę mieszając jedną ręką, tak by druga pozostawała czysta. Wyrabiam do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ostatnio coraz częściej ciasto wyrabiam w maszynie.
  2. Warto pamiętać, że każda mąka jest inna, różni się także temperatura w pomieszczeniu, więc ciasto może potrzebować mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, ale nie przyklejać się do rąk.
  3. Ciasto dzielę na 2 części. Jedną część przykrywam ścierką, miską lub przykrywam nagrzanym w piekarniku garnkiem (50-70 stopni) – ciasto nie stwardnieje i będzie się je łatwo wałkować.
  4. Drugą część ciasta rozwałkowuję, wykrawam krążki. Nakładam nadzienie łyżeczką i dokładnie zalepiam brzegi.
  5. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze przez 2 minuty.
  6. Podaję z wegańskim masłem, roślinną śmietaną i pieprzem.