Wareniki – ukraińskie pierogi
Wareniki to ukraiński odpowiednik naszych polskich pierogów. Podobnie jak u nas, są na słodko i na wytrwanie. Będąc we Lwowie spotkałam się z pierogami z ziemniakami. I takim przepisem, inspirowanym tymi pierogami dzisiaj się z Wami podzielę.
Ciasto:
- 550 gramów mąki pszennej
- 250 mililitrów ciepłej wody
- 2 łyżki oleju/oliwy
- płaska łyżeczka soli
Farsz:
- 800 gramów ziemniaków
- 2 cebule
- pół łyżeczki cukru
- olej 3 łyżki
- sól i pieprz
- cząber/majeranek
Dodatkowo:
- wegańskie masło
- wegańska śmietana/jogurt
- świeżo, grubo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
Farsz
- Ziemniaki obieram i gotuję w lekko osolonej wodzie.
- Przeciskam przez praskę
- Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę na oleju na złocisto. Dodaję sól, cukier.
- Cebulę dodaję do ziemniaków i dokładnie mieszam. Przyprawiam i sprawdzam czy smak jest w porządku.
- Zostawiam do ostudzenia.
Ciasto
- Mąkę przesiewam, dodaję sól. Dodaję wodę mieszając jedną ręką, tak by druga pozostawała czysta. Wyrabiam do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ostatnio coraz częściej ciasto wyrabiam w maszynie.
- Warto pamiętać, że każda mąka jest inna, różni się także temperatura w pomieszczeniu, więc ciasto może potrzebować mniej lub więcej wody. Ciasto powinno być miękkie, sprężyste, ale nie przyklejać się do rąk.
- Ciasto dzielę na 2 części. Jedną część przykrywam ścierką, miską lub przykrywam nagrzanym w piekarniku garnkiem (50-70 stopni) – ciasto nie stwardnieje i będzie się je łatwo wałkować.
- Drugą część ciasta rozwałkowuję, wykrawam krążki. Nakładam nadzienie łyżeczką i dokładnie zalepiam brzegi.
- Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Po wypłynięciu powinny gotować się jeszcze przez 2 minuty.
- Podaję z wegańskim masłem, roślinną śmietaną i pieprzem.