Zupa miso – prosta, wzmacniająca, pyszna
Są takie dni, kiedy trzeba zjeść zupę typu rosół, ramen czy właśnie miso. Stawiają na nogi, dodają energii i wzmacniają. Zupa miso jest bardzo prosta, na wręcz banalnym bulionie dashi.
ZUPA MISO – SKŁADNIKI:
Bulion dashi:
- 2 l wody
- 15 gramów grzybów shitake
- 25 gramów glonów kombu
- 100 ml sosu tamari /sojowego
Zupa miso:
- bulion dashi
- 3-4 łyżki jasnej pasty miso (ja dodaję 4 solidne)
- 100 gramów boczniaków
- kostka tofu naturalnego
- szczypiorek
- kolendra
- sezam
- makaron np. ryżowy lub do ramenu
PRZYGOTOWANIE:
- Do większego garnka wrzucam składniki na dashi. Zalewam wodą i zostawiam na około 30 minut.
- Po upływie czasu gotuję wszystko na małym ogniu. Boczniaki kroję i także wrzucam do bulionu.
- Gotuję wszystko przez około 15/20 minut.
- Pastę miso rozprowadzam dokładnie i mieszam z kilkoma łyżkami bulionu.
- Wyłączam gaz by nie zagotować miso (traci wówczas swoje właściwości). Dodaję do dashi i mieszam bardzo dokładnie.
- Na koniec dodaję pokrojone w kostkę tofu.
- Zupę podaję od razu.
- Do miski nalewam miso. Dodaję solidną garść kolendry, szczypiorku. Nie zapominam o makaronie a także o pysznych grzybkach shitake z bulionu.