Babka drożdżowa marcepanowo-limonkowa

Przychodzę do Was dziś z prostą babką marcepanowo-limonkową. Jest wilogtna, mięciutka i lekka. Fajnie podkręcona zadziorną limonką. Uwielbiam piec ciasta drożdżowe, po prostu zawsze mi się udają.
W odróżnieniu do bez, czy to kiedyś tradycyjnych, czy wegańskich, które rzadko mi wychodzą. Drożdżowe mogę piec z zamkniętymi oczami. Lubię patrzeć jak rosną, lubię je ręcznie wyrabiać. Jak Wielkanoc, to wiadomo, że baba lub babki 🙂

BABKA DROŻDŻOWA MARCEPANOWO-LIMONKOWA

Zaczyn:

  • 30 gr świeżych drożdży
  • 100 ml mleka sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżek mąki pszennej

Ciasto:

  • 300 ml mleka sojowego
  • 200 gramów marcepanu
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 6 łyżek syropu z agawy
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki wódki
  • sok z jednej limonki
  • skórka z jednej limonki
  • szczypta soli

Lukier:

  • sok z połowy limonki
  • 100 gramów cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Drożdże rozprowadzam z cukrem, trzema łyżkami mąki, cukrem i mlekiem (powinno być lekko ciepło)
  2. Zaczyn przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
  3. W czasie gdy zaczyn sobie rośnie, mieszam mąkę, syrop z agawy, olej roślinny z mlekiem. Dokładnie mieszam dodaję sok z limonki i wódkę. Dokładnie mieszam.
  4. Dodaję przesianą mąkę ze szczyptą soli i pokruszony marcepan oraz wyrośnięty zaczyn. Dodaję też startą skórkę z jednej limonki.
  5. Wszystko dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Ciasto jest dość klejące, ale po kilku minutach wyrabiania powinno być bardziej zwarte i rwać się. Ciasto wyrabiam ok. 10-15 minut.
  6. Ciasto zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
  7. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiam, przekładam do wysmarowanej formy lub foremek (upiekłam w 2 mniejszych).
  8. Zostawiam je w foremkach jeszcze przez 10-15 minut.
  9. Piekę w 180 stopniach ok. 30 minut (mniejsze babki). Warto pod koniec sprawdzać patyczkiem.
  10. Zdobię limonkowym lukrem.