Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej

Kotleciki z tofu – to przepis na jedne z moich ulubionych i szybkich propozycji na obiad. Lubię je z prostym sosem pomidorowym i makaronem, dodaję do burgerów, jadam z kuskusem i sezonowymi surówkami. To taki przepis baza, do którego można dodawać swoje ulubione dodatki. 

kotleciki z tofu

KOTLECIKI Z TOFU I Z KASZY- OK. 20 SZTUK -SKŁADNIKI:

  • 2 kostki wędzonego tofu (u mnie 2 x 180 gramów)
  • 80 gramów kaszy jaglanej lub kaszy bulgur
  • łuskany słonecznik – 50 gramów
  • 10 łyżek bułki tartej + 3 łyżki do panierowania (można zastąpić płatkami owsianymi lub jaglanymi)
  • pół pęczka natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
  • 2 – 3 łyżki papryki wędzonej
  • 50 ml sosu sojowego
  • 20 ml oliwy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę płuczę i gotuję w lekko osolonej wodzie.
  2. Do większej miski rozkruszam wędzone tofu.
  3. Dodaję oliwę, słonecznik, sos sojowy, przyprawy. Natkę pietruszki szatkuję i także dodaję.  Mieszam.
  4. Ostudzoną kaszę wsypuję do miski.
  5. Wyrabiam masę rękoma – w ten sposób składniki idealnie się połączą. Łyżki i inne mieszadła idą w odstawkę.
  6. Stopniowo do masy dodaję bułkę tartą. Masa jest gotowa, gdy jest dość zwarta i można z niej lepić kotleciki.
  7. Wyrabiam około 20 kotlecików, które obtaczam delikatnie w bułce tartej wysypanej na talerzu. Można oczywiście wyrabiać większe i piec je odrobinę dłużej.
  8. Piekę na papierze do pieczenia w 180 – 200 stopniach, opcja termoobieg, około 25 minut.
  9. Podaję z makaronem, ulubionym sosem np. pomidorowym.
  • w tym przepisie lepiej wybrać wędzone tofu oraz wędzoną paprykę, które dają przyjemny, dymny smak kotlecikom