Makaron z sosem cytrynowym

Makaron z sosem cytrynowym to danie szybkie, idealne na przedwiosenną aurę. Danie tak proste, że na długo o nim – jak również o zdjęciu -zapomniałam. Cały rok czekało, by wnieść trochę słońca do zakurzonego nieco już bloga.

Makaron z sosem cytrynowym – składniki:

  • 4 łyżki soku z cytryny + łyżeczka skórki z otartej cytryny
  • 300 ml roślinnej śmietanki + 100 ml wody po gotowaniu makaronu
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • garść świeżej bazylii
  • 200 gramów makaronu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wstawiam wodę na makaron.
  2. Szalotkę kroję w drobną kostkę.
  3. Rozgrzewam oliwę i smażę szalotkę. Powinna się lekko zarumienić.
  4. Dorzucam pokrojony na plasterki czosnek. Uważam na to by się nie spalił.
  5. Dodaję do wszystkiego roślinną śmietanę.
  6. Do sosu dodaję sok z cytryny, skórkę oraz płatki drożdżowe. Jeżeli sos jest za gęsty, dodaję łyżkę lub dwie wody po gotowaniu makaronu.
  7. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam z ugotowanym makaronem.
  8. Podaję z bazylią.