Pchali ze szpinaku. Gruzińska przekąska

Pchali (pkhali) zielone i pachnące przyprawami. Doskonałe do chleba jako pasta, świetne jako przystawka i zdrowa przekąska.

„Tak to już z nami, Gruzinami, jest. Jeżeli przebywamy na obczyźnie przez długi czas, to tęsknimy za rodzinnymi potrawami. Za prawdziwe jedzenie poza krajem uznajemy tylko gruzińskie specjały, a wszystkie inne to po prostu „coś”. Coś, co nie miało okazji podróżować nad oceanami i górami”.

Vaho Babunashvili, Radek Polak, „Gruziński smak”.

W Gruzji jest dużo rodzajów tego dania, trudno się dziwić – rośnie tam wiele warzyw, które są często wykorzystywane w kuchni. Przyrządza je się z buraków, porów, pokrzywy, kapusty i innych warzyw. Podstawą są tutaj liście, ugotowane i zmielone z przyprawami i orzechami. Baza pchali powinna być dość dobrze posiekana lub rozdrobniona  Cały smak kryje się w sosie orzechowo-octowym. To on nadaje rytm całemu daniu. No i oczywiście przyprawy – wszechobecna, liściasta królowa kolendra oraz mieszanka chmeli suneli.

Pchali, podobnie jak badridżani są dekorowane grantem, kolendrą i orzechami.

Pchali

Pchali

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów świeżego szpinaku
  • 2 garście kolendry
  • garść pietruszki
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1,5 łyżki chmeli suneli, gruzińskiej przyprawy
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • sól, pieprz
  • owoce granatu i orzechy włoskie do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Szpinak gotujemy, blanszujemy lub smażymy. Chodzi o to, żeby stał się miękki.
  2. Orzechy miksujemy lub rozdrabniamy w moździerzu. Nie róbmy masła orzechowego, orzechy powinny wyczuwalne.
  3. Dodajemy czosnek, kolendrę, ocet i resztę przypraw.
  4. Szpinak dokładnie odcedzamy i dodajemy do reszty składników. Zbyt wodnisty szpinak rozrzedzi masę i trudno będzie z niej lepić zgrabne kulki.
  5. Dokładnie mieszamy.
  6. Masę formujemy zwilżonymi rękoma w kulki.
  7. Układamy na talerzu.
  8. Dekorujemy granatem, orzechami i kolendrą.
  9. Podajemy schłodzone.

W moim filmiku tak przygotowuję pchali:

Pchali równie pięknie wygląda i smakuje z burakiem. Taka przystawka prezentuje się naprawdę ciekawie i smakowicie na stole. Może być traktowana jako samodzielna przekąska, sałatka (?) albo pasta na chleb.

Gruzińskie pchali

Gruzińskie pchali

Smacznego!