Złote mleko, czyli jak wzmocnić odporność

Zimno, pochmurno i buro. Jesień to czas przeziębień, mokrych butów, nieszczelnych szalików i zmarzniętych dłoni. Wszyscy znamy łatwo dostępne sposoby na walkę z chorobami. Cytryna, imbir, czosnek to nasze najczęstsze i najbardziej naturalne składniki w walce z przeziębieniami. Samodzielnie przygotowane kiszonki także wzmacniają system obronny. Dziś przedstawię Wam napój, który dodatkowo pozwala mi wzmocnić organizm. Złote mleko to zdrowy sposób, by podnieść swoją odporność. 

Naturalne produkty na wzmocnienie odporności

Złote mleko

Złote mleko to ajurwedyjski, cudowny i rozgrzewający napój. Jest on niezmiernie prosty w wykonaniu, smaczny i baaaardzo zdrowy. Wszystko dzięki kurkumie, która jest głównym składnikiem napoju. Przypisuje się jej wiele zbawiennych właściwości, m.in. antynowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz oczyszczające. Kurkuma poprawia nasz metabolizm, trawienie, działa antydepresyjnie i uspokajająco. Kurkumina, główny składnik kurkumy, bardzo dobrze wchłania się w połączeniu z czarnym pieprzem lub pieprzem cayenne. Piperyna zawarta w pieprzu zdecydowanie zwiększa wchłanialność kurkuminy. Dlatego warto używać pasty, która jest głównym składnikiem złotego mleka.

Pasta z kurkumy:

  • 4 łyżki kurkumy
  • szklanka wody
  • 3/4 łyżeczki pieprzu

Wodę podgrzewamy i dodajemy kurkumę. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut, aż do powstania gęstej pasty. Gotową pastę trzymamy w lodówce około dwóch tygodni. WAŻNE – kurkuma powinna być świeża, tzn. niezwietrzała. Najlepiej użyć takiej z nowego opakowania.

Złote mleko:

  • łyżka pasty z kurkumy
  • szklanka mleka roślinnego
  • słodkość do smaku, może być syrop daktylowy, syrop klonowy. Nie używamy cukru.
  • przyprawy: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon, kolendra, trochę anyżu
  • kawałek świeżego startego imbiru
  • łyżeczka oleju kokosowego, sezamowego.

Przygotowanie:

Do mleka dodajemy łyżkę pasty z kurkumy. Podgrzewamy i dodajemy starty imbir i resztę składników. Całość trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką.WAŻNE – nie zagotowujemy mleka!!!

Złote mleko na odporność

Złote mleko pijemy codziennie, najlepiej na noc, ponieważ ma właściwości uspokajające i wyciszające. Zbawienna moc kurkumy ma swoje poparcie w wielu badaniach klinicznych. Złote mleko pijemy, gdy chcemy uchronić się przed przeziębieniem, ale także kiedy takowe nas dopadnie. Rozgrzewa, zwalcza infekcje, usuwa nadmiar śluzu z organizmu oraz podnosi odporność.

Na zdrowie!!!