Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej
Kotleciki z tofu – to przepis na jedne z moich ulubionych i szybkich propozycji na obiad. Lubię je z prostym sosem pomidorowym i makaronem, dodaję do burgerów, jadam z kuskusem i sezonowymi surówkami. To taki przepis baza, do którego można dodawać swoje ulubione dodatki.
KOTLECIKI Z TOFU I Z KASZY- OK. 20 SZTUK -SKŁADNIKI:
- 2 kostki wędzonego tofu (u mnie 2 x 180 gramów)
 - 80 gramów kaszy jaglanej lub kaszy bulgur
 - łuskany słonecznik – 50 gramów
 - 10 łyżek bułki tartej + 3 łyżki do panierowania (można zastąpić płatkami owsianymi lub jaglanymi)
 - pół pęczka natki pietruszki lub innych ulubionych ziół
 - 2 – 3 łyżki papryki wędzonej
 - 50 ml sosu sojowego
 - 20 ml oliwy
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę płuczę i gotuję w lekko osolonej wodzie.
 - Do większej miski rozkruszam wędzone tofu.
 - Dodaję oliwę, słonecznik, sos sojowy, przyprawy. Natkę pietruszki szatkuję i także dodaję. Mieszam.
 - Ostudzoną kaszę wsypuję do miski.
 - Wyrabiam masę rękoma – w ten sposób składniki idealnie się połączą. Łyżki i inne mieszadła idą w odstawkę.
 - Stopniowo do masy dodaję bułkę tartą. Masa jest gotowa, gdy jest dość zwarta i można z niej lepić kotleciki.
 - Wyrabiam około 20 kotlecików, które obtaczam delikatnie w bułce tartej wysypanej na talerzu. Można oczywiście wyrabiać większe i piec je odrobinę dłużej.
 - Piekę na papierze do pieczenia w 180 – 200 stopniach, opcja termoobieg, około 25 minut.
 - Podaję z makaronem, ulubionym sosem np. pomidorowym.
 
- w tym przepisie lepiej wybrać wędzone tofu oraz wędzoną paprykę, które dają przyjemny, dymny smak kotlecikom
 

			
			
Kotleciki z tofu i kaszy | FlyB Kulinaria
29 sierpnia 2018 @ 23:56
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
Zapiekane muszle z sosem bolognese i soczewicą | Konkol Polny
8 listopada 2018 @ 01:29
[…] Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej […]
Fasola w sosie barbeque z dodatkiem kawy | Konkol Polny
11 listopada 2018 @ 23:55
[…] Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej […]
Tofu w sosie pomarańczowo-orzechowym | Konkol Polny
13 stycznia 2019 @ 21:39
[…] z piernikowym twistem Kotleciki z tofu i kaszy jaglanej Sushi bowl – sushi bez zawijania Czekoladowa […]