Placki z kaszy manny z salsą pomidorowo-truskawkową i sosem balsamicznym
Zrobiło się plackowo na blogu! Jakiś czas temu orkiszowe placki z truskawkami, dziś na wytrawnie, ale też na słodko! Lubicie połączenia słodkich i słonych smaków? Ja bardzo! Gdy wymyślałam dodatek do placków z kaszy manny, wiedziałam, że musi to być coś prostego, świeżego i z truskawkami! Zapraszam Was dziś do mojego stołu, a dla obawiających się tego połączenia zachęcam do wypróbowania! W końcu czasem trzeba trochę potrenować nasze kubki smakowe 🙂
PLACKI Z KASZY MANNY Z SALSĄ POMIDOROWO-TRUSKAWKOWĄ – SKŁADNIKI:
- 300 gramów kaszy manny
- 450-500 ml wody (dodawanej stopniowo, masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany)
- szczypta soli
- łyżka oleju do smażenia.
Na zaczyn:
- 20 gramów świeżych drożdży + 150 ml letniej wody + 1 łyżeczka cukru +1 łyżka mąki pszennej .
Salsa:
- 400 gramów słodkich i soczystych pomidorów
- 250 truskawek
- mała czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżej mięty i/lub innych ziół np. bazylii, cząbru czy tymianku
- sól i pieprz.
Dodatkowo:
- kilka łyżeczek sosu balsamicznego.
PRZYGOTOWANIE:
- Na początek salsa – pomidory kroję w kostkę, truskawki w mniejsze części, czerwoną cebulę w drobną kostkę. Dodaję pocięte dość drobno zioła oraz oliwę, sól oraz pieprz. Mieszam i odkładam.
- Drożdże rozkruszam, dodaję cukier, mąkę i wodę. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 15 min.
- Kaszę mannę mieszam z wodą, solą i zaczynem. Całość miksuję na gładką masę – powinna przypominać gęstą śmietanę.
- Na nieprzywierającej patelni rozprowadzam olej i wylewam niewielką ilość masy na placki. Nie powinny być zbyt duże. Smażę po kilka minut, odwracam gdy pojawią się dziurki.
- Podaję z pomidorowo-truskawkową salką i sosem balsamicznym.
- Pycha!
Inne przepisy na placki: