Polski obiadek. Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree

Chrupiące boczniaki z chrzanowym puree. Zapraszam na polski obiad w wegańskiej wersji. Są ziemniaki, jest coś chrupiącego, ale podane w dużo lżejszej wersji niż tradycyjne obiady. Dziś mam dla was przepis na danie, które przeniesie was w podróż po polskiej kuchni. Tradycyjne smaki podane w całkiem nowoczesnej formie.

Składniki:

  • 300 gramów boczniaków

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka suszonej cebuli
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • szczypta soli

Panierka:

  • 5 łyżek mąki z ciecierzycy +220-250 ml wody + szczypta soli i pieprzu
  • 10 łyżek buki tartej lub panko

Puree:

  • 300 gramów obranych ziemniaków
  • 1 obrane jabłko bez gniazda nasiennego, przepołowione na pół
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól/pieprz

Dodatkowo:

  • olej roślinny
  • natka pietruszki/koperek

Przygotowanie:

  1. Boczniaki delikatnie myję i osuszam. Większe okazy przepoławiam na pół lub trzy części, mniejsze pozostawiam w całości.
  2. Składniki na marynatę dokładnie mieszam i dokładnie pokrywam nią grzyby. Boczniaki zostawiam na około pół godziny.
  3. Mąkę z ciecierzycy mieszam dokładnie z wodą, solą i pieprzem. Powinna mieć konsystencję ciasta na racuchy.
  4. Każdego boczniaka zanurzam w cieście a następnie obtaczam w bułce tartej.
  5. Boczniaki piekę w 180 stopniach ok. 20 minut lub w air fryer – do zarumienienia. Można je również usmażyć z każdej strony na oleju roślinnym.
  6. Ziemniaki lekko solę, gotuję razem z jabłkiem, gdy są miękkie, odcedzam i odparowuję. Ziemniaki i jabłko rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków na puszystą masę. Dodaję chrzan, sól i pieprz.
  7. Boczniaki podaję z puree i natką pietruszki.

Inne wpisy: