Burgery z brokułu i ciecierzycy
Przychodzę dziś z przepisem na zielone burgery z brokuła i ciecierzycy. Bardzo proste i naprawdę pyszne! Z chrupiącą bułą i ulubionymi dodatkami są świetnym pomysłem na zdrowy fast food.
BURGERY Z BROKUŁU – SKŁADNIKI:
- 1 niewielki brokuł (ok. 450 – 500 gramów)
- 1 puszka ciecierzycy z puszki lub 250 gramów ugotowanej
- 100 gramów orzechów włoskich
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego lub babki płesznik
- 1 mała papryczka chilli
- 1 niewielka cebula
- 6 listków mięty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- olej roślinny do posmarowania burgerów.
Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia.
PRZYGOTOWANIE:
- Brokuł gotuję na parze al dente.
- Miksuję z ciecierzycą i cebulą. Dodaję płatki drożdżowe, siemię lniane, chilli i resztę składników. Dodaję soli i pieprzu.
- Masę najlepiej włożyć do lodówki na około 30 min, będzie z niej łatwiej wyrabiać burgery.
- Masę na burgery wyjmuję z lodówki i wyrabiam 4 kotlety (najlepiej się wyrabia czystymi dłońmi lekko posmarowanymi olejem).
- Obtaczam w bułce tartej.
- Burgery kładę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia oraz lekko posmarowaną olejem roślinnym.
- Piekę w 180 stopniach, ok. 15 minut z każdej strony.
- Podaję z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku liście sałaty, ogórek małosolny, trochę świeżych ziół, pomidor i wegański majonez.
Nasza książka:
Inne przepisy na blogu: