Banh Mi

Banh mi – wietnamska kanapka, połączenie francuskiej bagietki i azjatyckiego wnętrza. Do środka chrupiącej bagietki wkłada się mięso lub tofu i wypełnia się piklowanymi warzywami. Dodaje się świeżego ogórka, sporo świeżej kolendry i pyszny sos majonezowy. Kanapka Banh Mi z tofu to połączenie chrupiącej bagietki, aksamitnego tofu i świeżych warzyw: ogórków i marchewki. Dość wyraźne w smaku tofu zbalansowane kremowym majonezem i chrupiącymi warzywami.

Składniki:

  • 1 większa bagietka (ok. 350 gramów)

Tofu – maryanata:

  • 2 kostki tofu (2×180 gramów)
  • 1 starta łyżka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru/syropu z agawy/syropu klonowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego.

Warzywa:

  • ogórek szklarniowy
  • pęczek świeżej kolendry.

Pikle:

  • większa marchewka pocięta na słupki
  • mały pęczek rzodkiewek pociętych na plasterki
  • 300 ml wody
  • 6 łyżek octu jabłkowego/winnego
  • 3 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • gwiazdka anyżu.

Sos:

  • 6 łyżek majonezu
  • 1,5 łyżeczki srirachy
  • 3 łyżki soku z limonki
  • skórka z limonki.

Dodatkowo:

  • orzeszki ziemne (opcjonalnie)
  • sezam

PRZYGOTOWANIE:

  1. Składniki na marynatę mieszam, podgrzewam. Zalewam nią marchewkę i rzodkiewkę. Zostawiam na minimum godzinę.
  2. Tofu tnę na grubsze plastry. Składniki marynaty dokładnie mieszam i dokładnie pokrywam nią tofu, Warto nieco dłużej marynować tofu, minimum 30 mint.
  3. Tak przygotowane tofu piekę lub smażę na niewielkiej ilości oleju.
  4. Gdy marynata i tofu odpoczywają, mieszam składniki na sos.
  5. Ogórki tnę w plasterki.
  6. Bagietkę przepoławiam na pół. Podpiekam kilka minut w piekarniku lub na patelni.
  7. Ciepłą i chrupiącą bagietkę wypełniam sosem, warzywami i tofu oraz świeżą kolendrą. Opcjonalnie posypuję posiekanymi orzeszkami ziemnymi lub sezamem.

WSKAZÓWKI:

  • Piklowanych warzyw warto zrobić więcej, są naprawdę smaczne i można je dodawać do innych kanapek, hummusu czy warzywnych past.

Inna pyszna kanapka na blogu: