Churchele – orzechowe słodycze z Gruzji
Churchele wyglądają dość zagadkowo i dziwacznie. Słodki przysmak Gruzji, od którego uginają się stragany. Tradycyjnie przygotowywany z naturalnego, soku winogronowego, gotowanego przez dłuższy czas – zwanego badagi. Nazywany gruzińskim snickersem. Idealnie nadaje się jako prezent z Gruzji, ale można je przygotować również w domu.
CHURCHELE – SKŁADNIKI:
- 200 – 250 gramów orzechów włoskich (mogą być również laskowe)
- 1 litr soku z jasnych, zielonych winogron (naturalnego) lub około 2 kg winogron
- 8 łyżek mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku z buraka (opcjonalnie by nadać kolor)
- kilka łyżek cukru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- igła i nitka
PRZYGOTOWANIE:
- Jeżeli używamy świeżych owoców, winogrona przecieramy lub wyciskamy z nich sok.
- Sok wlewamy do garnka z grubszym dnem. Doprowadzamy go do wrzenia.
- Mąkę kukurydzianą rozprowadzamy w kubku z niewielką ilością wody lub soku.
- Wlewamy do gotującego się soku winogronowego i dokładnie mieszamy. Uważamy, by nie powstały grudki.
- Owocową masę nie spuszczamy z oka, bo dosyć łatwo może się przypalić. Mieszamy ją i gotujemy na małym ogniu.
- Orzechy mogą być w całości lub przepołowione.
- Igłę nawlekamy na nitkę i tworzymy supełek. Nawlekamy orzechy zostawiając po obu stronach 10 cm wolną nitkę.
- Masa owocowa powinna być gładka i gęsta. Jeżeli chcemy ją zabarwić – dodajemy sok z buraka.
- Moczymy w niej orzechy i wieszamy na około 20 minut.
- Po 20 minutach orzechy ponownie maczamy w syropie winogronowym i wieszamy. Jeżeli pozostał nam syrop czynność możemy powtórzyć.
- Churchele powinny wysychać dobę a nawet dwa, trzy dni.