Domowa granola – zdrowe śniadanie
Są takie poranki, kiedy wolelibyśmy zapomnieć o śniadaniu. Pośpiech, pusta lodówka, wówczas na pomoc przychodzi zdrowa, pyszna i chrupiąca granola. Sklepowe mieszanki to zazwyczaj kombinacja płatków owsianych, dużej ilości rodzynków i masy niezdrowych i śmieciowych dodatków. Oprócz poczciwego cukru znajdziemy tam syrop glukozowo – fruktozowy, olej palmowy, mąkę pszenną, aromaty i inne dziwne składniki, które na pewno nie przysłużą się naszej sylwetce. Tymczasem zrobienie domowej i przepysznej granoli to kwestia zorganizowania się, poczynienia zakupów, a sam proces przygotowania to już bułka z masłem.
DOMOWA GRANOLA, SKŁADNIKI:
– 300 gramów płatków górskich owsianych
– 100 gramów orzechów brazylijskich
– 100 gramów nerkowców
– 100 orzechów włoskich
– 120 gramów rodzynków lub żurawiny (ja zmieszałam oba składniki)
– 120 gramów daktyli
– 100 gramów słonecznika łuskanego
– 50 gramów siemienia lnianego
– 50 gramów nasion chia
– 100 mililitrów syropu klonowego
– 2 małe banany, może być 1 starte jabłko lub rozdrobniona dojrzała gruszka
– 3 łyżki oleju roślinnego
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy brazylijskie, włoskie i nerkowce kroimy z grubsza, zależy nam na tym, aby ich kawałeczki były wyraźne i rozpoznawalne.
- Daktyle również kroimy na niewielkie kawałeczki.
- Banany rozdrabniamy widelcem, z dojrzałą gruszką postępujemy tak samo. Jeżeli mamy jabłko to trzemy je na tarce. Owoc ma skleić mieszankę płatków i nasion.
- Płatki, orzechy, siemię lniane, słonecznik mieszamy w dużej misce. Daktyle i rodzynki dodamy już po upieczeniu.
- Dodajemy banany/jabłko/gruszkę.
- Dodajemy syrop klonowy.
- Dodajemy olej.
- Owocowy mus, olej oraz syrop powinny dokładnie pokryć powierzchnię płatków, orzechów i nasion.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wysypujemy nań naszą mieszankę. Rozkładamy równomiernie.
- Granolę wstawiamy do nagrzanego do 160°C na około 40 minut. Po upieczeniu granola powinna być wysuszona, rumiana i chrupka.
- Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
- Granolę łatwo przypalić, dlatego co jakiś czas patrzymy czy nie jest zbytnio zarumieniona. Szczególnie lubi przypalać się na krawędziach.
- Upieczoną i wysuszoną granolę wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy rodzynki, żurawinę i daktyle. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Suszone owoce dodane podczas pieczenia łatwo mogą się spalić i zepsuć smak granoli.
Wszystko pokazuję również w moim filmiku:
Gotowa domowa granola to świetna baza śniadaniowa do mleka, jogurtów czy zdrowych batoników.
Smacznego !!!