Gazpacho – zdrowe orzeźwienie na upalne dni
Gazpacho, hiszpański chłodnik, jest idealną zupą na upały. Wyraziste, pomidorowe oraz baaardzo zdrowe. Dodatkiem do chłodnika jest suchy chleb. Z niedawnego przygotowania żurku z kurkami, zostało mi trochę czerstwego chleba, więc gazpacho musiało się pojawić. Warto je przyrządzić ze względu na sezonowe warzywa i moc witamin. Jest nietrudne, szybkie w przygotowaniu i nie wymaga gotowania. Kluczowe są tutaj pomidory, powinny być słodkie i soczyste, ale tych latem nie brakuje.
GAZPACHO SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów, dojrzałych i słodkich
- 2 papryki
- 2 średnie ogórki
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała papryczka chilli
- duża garść chleba, może być czerstwy
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- czerstwy chleb do grzanek
PRZYGOTOWANIE:
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki.
- Ogórki obieramy, kroimy.
- Warzywa umieszczamy w większej misce. Solimy, aby puściły jak najwięcej wody.
- Paprykę opalamy na planikach (można ją także upiec). Gdy skórka będzie czarna, studzimy i obieramy.
- Cebulę kroimy w większe kawałki. Czosnek cienko kroimy. Dodajemy do reszty warzyw.
- Do miski wlewamy ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek.
- Zostawiamy nasze warzywa na około 1 godziny.
- Po upływie czasu dodajemy chleb oraz papryczkę chilli. Miksujemy wszystko.
- Przyprawiamy do smaku.
- Podajemy schłodzony z grzankami oraz pokrojonymi warzywami.
Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017 u Mopsa w kuchni.