Gazpacho – zdrowe orzeźwienie na upalne dni

Gazpacho, hiszpański chłodnik, jest idealną zupą na upały. Wyraziste, pomidorowe oraz baaardzo zdrowe. Dodatkiem do chłodnika jest suchy chleb. Z niedawnego przygotowania żurku z kurkami, zostało mi trochę czerstwego chleba, więc gazpacho musiało się pojawić. Warto je przyrządzić ze względu na sezonowe warzywa i moc witamin. Jest nietrudne, szybkie w przygotowaniu i nie wymaga gotowania. Kluczowe są tutaj pomidory, powinny być słodkie i soczyste, ale tych latem nie brakuje. 

GAZPACHO SKŁADNIKI:

  • 1 kg pomidorów, dojrzałych i słodkich
  • 2 papryki
  • 2 średnie ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • duża garść chleba, może być czerstwy
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • czerstwy chleb do grzanek

gazpacho

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki.
  2. Ogórki obieramy, kroimy.
  3. Warzywa umieszczamy w większej misce. Solimy, aby puściły jak najwięcej wody.
  4. Paprykę opalamy na planikach (można ją także upiec). Gdy skórka będzie czarna, studzimy i obieramy.
  5. Cebulę kroimy w większe kawałki. Czosnek cienko kroimy. Dodajemy do reszty warzyw.
  6. Do miski wlewamy ocet balsamiczny oraz oliwę z oliwek.
  7. Zostawiamy nasze warzywa na około 1 godziny.
  8. Po upływie czasu dodajemy chleb oraz papryczkę chilli. Miksujemy wszystko.
  9. Przyprawiamy do smaku.
  10. Podajemy schłodzony z grzankami oraz pokrojonymi warzywami.

Wpis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate 2017 u Mopsa w kuchni.